Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny wiedzieć, co jeść, a czego unikać. adekwatna dieta pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zredukować skoki ciśnienia. Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowali zalecenia dietetyczne przy nadciśnieniu tętniczym. Czego nie wolno jeść? Sprawdź listę produktów, które należy wyeliminować lub ograniczyć w diecie nadciśnieniowca.
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna, na którą cierpią miliony Polaków. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania warto wprowadzić pewne reguły w diecie. Te same zasady powinniśmy stosować, gdy już zachorujemy. Pozwalają one skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Jakie to zasady? I jakich produktów powinni unikać nadciśnieniowcy?
Czym jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze jest to to trwałe podniesienie ciśnienia tętniczego powyżej normy. O nadciśnieniu mówimy wtedy, gdy jego wartość przekracza 140/90 mm Hg. Nadciśnienie tętnicze rozwija się powoli i zwykle przez wiele lat nie powoduje żadnych objawów.
Na nadciśnienie tętnicze cierpi niemal co trzeci dorosły Polak. Jego długotrwałym skutkiem mogą być groźne powikłania, takie jak zawał serca czy udar mózgu.
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. w tej chwili z #nadciśnienie tętniczym walczy ok.🔟mln dorosłych Polaków❗️
➡️Jak rozpoznać tę chorobę?
➡️Na jakie objawy należy zwrócić uwagę?
➡️Jaką #dieta stosować?#kardiologia
#serce
#profilaktyka
#siećkardiologiczna
pic.twitter.com/r97GwyPZNI
Nadciśnienie tętnicze. Prawidłowe wartości ciśnienia
Zgodnie z obowiązującą klasyfikacją ciśnienia tętniczego za prawidłowe uznaje się ciśnienie 120–129/80–84 mm Hg. Wyróżnia się też:
wysokie prawidłowe ciśnienie krwi – ciśnienie skurczowe 130–139 mm Hg oraz ciśnienie rozkurczowe 85–89 mm Hg
optymalne ciśnienie krwi – wartości ciśnienia niższe niż 120/80 mm Hg.
Profilaktyka i leczenie nadciśnienia tętniczego
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z chorób cywilizacyjnych, na której wpływ ma wiele czynników. Przestrzegając kilku ważnych zasad, możemy skutecznie obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Te same zasady są podstawą leczenia osób, u których choroba została już zdiagnozowana. Jakie to zasady? Należy:
zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała
stosować się do zasad diety śródziemnomorskiej oraz ograniczyć spożycie soli kuchennej;
ograniczyć spożycie alkoholu;
zaprzestać palenia tytoniu;
zadbać o odpowiedni poziom aktywności fizycznej: regularne ćwiczenia o umiarkowanej intensywności przez przynajmniej pół godziny dziennie (np. spacer, nordic walking);
monitorować ciśnienie tętnicze, wykonując pomiary w domu i notując je w dzienniczku
Dieta a nadciśnienie tętnicze - zalecenia
Lekarze specjalizujący się w leczeniu nadciśnienia tętniczego opracowali listę zaleceń dietetycznych. Oto główne wytyczne żywieniowe dla chorych na nadciśnienie.
Zmniejsz spożycie soli (unikaj żywności wysokoprzetworzonej, zredukuj spożycie wędlin wędzonych i peklowanych, nie sól potraw w nadmiarze)
Zwiększ spożycie potasu – to pierwiastek, który obniża ciśnienie krwi. Znajdziemy go w warzywach i owocach (np. w pomidorach, bananach czy kiwi).
Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Kilka razy w tygodniu wybieraj chudy drób bez skóry i przynajmniej 2 razy w tygodniu sięgnij po ryby. Mięso czerwone jedz tylko kilka razy w miesiącu. Aby obniżyć udział nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wybieraj niskotłuszczowe (do 2% tłuszczu) produkty mleczne (mleko, sery, jogurty).
Zwiększ spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywaj dwa razy w tygodniu ryby morskie pieczone lub gotowane. Unikaj smażenia, ponieważ niweluje ono korzystne adekwatności ryby i podwyższa kaloryczność ze względu na dodany tłuszcz. Zadbaj o obecność w diecie oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego.
Zwiększ udział w diecie niskotłuszczowych produktów mlecznych, które są bardzo dobrym źródłem białka i wapnia. Spożywaj 2-3 porcje dziennie produktów mlecznych. Jedna porcja to np. 1 szklanka mleka lub 1 kubek jogurtu (150 g).
Jedz codziennie 4-5 porcji warzyw (1 porcja to np. 1 szklanka warzyw liściastych lub pół szklanki warzyw gotowanych). Staraj się aby warzywa znalazły się w każdym z trzech głównych posiłków. Owoce spożywaj w ilości 4-5 porcji dziennie – jeżeli masz nadmierną masę ciała ogranicz spożycie owoców do 2-3 porcji dziennie. Porcja owoców to 1 średnie jabłko, gruszka, pomarańcza lub ¼ szklanki owoców suszonych.
W ciągu dnia możesz wypić maksymalnie 2 filiżanki kawy i 3 filiżanki herbaty. Nie pij napojów zawierających kofeinę przed wysiłkiem fizycznym.
Unikać spożycia większych ilości alkoholu – osoba z nadciśnieniem może wypić okazjonalnie umiarkowaną ilość alkoholu: dla mężczyzny jest to 50-60 ml mocnego alkoholu, dwa kieliszki wina lub 0,33 l piwa. Dla kobiety ilości te są o połowę mniejsze.
Dieta śródziemnomorska i DASH w leczeniu nadciśnienia tętniczego
Dietetycy nie mają wątpliwości, iż w leczeniu i profilaktyce nadciśnienia tętniczego najkorzystniejsza jest dieta śródziemnomorska i dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). To diety bogate w warzywa i owoce, ryby, owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i zdrowe tłuszcze (np. oliwa). W diecie śródziemnomorskiej czy też DASH nie znajdziemy tłustych mięs, potraw wysokoprzetworzonych, białego makaronu czy ryżu lub słodyczy.
🥗 Zdrowe przepisy #DASH od #NFZ ➡️ https://t.co/fpGYjS54Y8.
Dieta a #NadciśnienieTętnicze?
🔜 Już jutro pokażemy Ci sprawdzone przepisy z planu DASH Nadciśnienie w naszym cyklu edukacyjnym #DietyNFZ w #TVP2.
🗓️ Piątek, 21 października
⌚️ Godz. 7:30
📺 "Pytanie na Śniadanie" pic.twitter.com/AF632qyxLO
Produkty pokarmowe, których należy unikać przy nadciśnieniu tętniczym
Specjaliści opracowali listę produktów żywieniowych, które nie są zalecane przy nadciśnieniu. Poniżej zamieszczamy listę produktów spożywczych, których nadciśnieniowcy powinni unikać.
Pieczywo cukiernicze, białe pieczywo.
Pełnotłuste mleko, mleko skondensowane, śmietana, śmietanki do kawy, sery pełnotłuste, sery topione, tłuste sery żółte, sery pleśniowe typu brie, camembert, roquefort.
Tłuste mięsa: baranina, gęś, kaczka, tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety, parówki, salami, kabanosy, kiełbasy.
Śledzie i inne ryby solone, ryby wędzone, konserwy rybne, krewetki, małże, kraby, ostrygi, kawior.
Smalec, słonina, podgardle, boczek, margaryny twarde, śmietana.
Smażone, frytki, chipsy, placki ziemniaczane.
Warzywa konserwowe.
Kompoty i dżemy wysokosłodzone
Orzechy solone, w czekoladzie, w panierkach
Lody, ciasta z kremem, batony, bita śmietana, ciasta, torty, cukierki
Sól kuchenna, pieprz naturalny, ostra papryka, chilli, ocet, mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli (np. jarzynka, vegeta), maggi, sos sojowy, majonez.
Buliony i tłuste rosoły, zupy na wywarach z kości, zupy w proszku.
Smażone, duszone z wcześniejszym obsmażeniem na głębokim tłuszczu, pieczone w dużej ilości tłuszczu.
Więcej od upday:
Popularny słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Szokujące wyniki badań
COVID-19 przyspiesza rozwój cukrzycy. Także u zaszczepionych
Tabletką z sondą GPS zbada żołądek i jelita. Koniec z endoskopią?