Chemiluminescencyjne testy immunoenzymatyczne (ChLIA) służą do szybkiej i precyzyjnej identyfikacji źródła alergii poprzez oznaczanie specyficznych przeciwciał IgE we krwi. Jest to rozwiązanie szczególnie przydatne w sytuacji, gdy tradycyjne testy skórne są trudne do wykonania, np. z powodu chorób współwystępujących, lub gdy wyniki innych testów są niejednoznaczne i wymagają potwierdzenia.
Po pierwsze: namierzyć źródło problemu
Liczba substancji o potencjale alergennym jest ogromna i stale rośnie, a częstość występowania alergii różni się w zależności od regionu. Najczęstszymi wyzwalaczami reakcji alergicznych są pokarmy i jady owadów, a także alergeny wziewne i zawodowe. Za blisko 90% alergii pokarmowych odpowiada 14 najczęstszych alergenów pokarmowych – w tym jajka, ryby, orzeszki ziemne i mleko [1].
EUROIMMUN i IDS oferują szerokie portfolio starannie wyselekcjonowanych testów do diagnostyki najczęstszych alergii, a dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii ChLIA możliwe jest szybkie i precyzyjne zidentyfikowanie przyczyn alergii, co znacząco skraca czas oczekiwania na wyniki.
Po drugie: jakość i wiarygodność
Aby zapewnić spójne wyniki, systemy testowe muszą obejmować adekwatne parametry oraz spełniać wysokie standardy jakości. Tylko wtedy źródło alergii może zostać wiarygodnie zidentyfikowane, a odpowiednie leczenie wdrożone tak wcześnie, jak to możliwe.
Aparat IDS-iSYS umożliwia jednoczesne wykonywanie analiz z różnych obszarów diagnostyki, takich jak autoimmunologia, endokrynologia, metabolizm kości, infekcje, diagnostyka choroby Alzheimera i monitorowanie leków biologicznych. Urządzenie typu random access umożliwia ciągły załadunek próbek i odczynników. Dzięki priorytetowemu przetwarzaniu próbek w trybie pilnym, czyli „na cito” (w trybie STAT), laboratoria z dynamiczną przepustowością i zmiennymi wymaganiami mają zapewnioną największą możliwą elastyczność w rutynowej pracy.
Autor: Swantje Seifert
Tłumaczenie: Michał Podkalicki
[1] EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014, Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes, „EFSA Journal” 2014; 12 (11): 3894, 286, doi:10.2903/j.efsa.2014.3894
Michał Podkalicki
Kierownik ds. Optymalizacji Sprzedaży i Analiz Biznesowych, Senior Product Manager ds. Alergologii
536 011 477