Garam masala - co to za przyprawa?
Garam masala to indyjska mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej wiele różnych przypraw, od pięciu do choćby ponad 30 składników. Najważniejsze z nich to: ziarna czarnego pieprzu, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, kolendra, goździki i liść laurowy. To bardzo aromatyczny zestaw, nazywany "ciepłą mieszanką" z racji tego, iż w naturalny sposób podnosi temperaturę ciała i podkręca metabolizm. Większość przypraw praży się na suchej patelni (prażenie nie dotyczy gałki muszkatołowej), a potem mieli.
Garam masala sprawdza się w wielu daniach, w kuchni często używamy jej do przyprawiania mięsa. Jednak stanowi ona też wartościowy dodatek do kawy.Reklama
adekwatności przyprawy garam masala
Dodatek garam masali sprawia, iż dania zyskują, i nie chodzi tylko o smak. Przyprawie przypisuje się wiele zdrowotnych adekwatności.
Garam masala wyróżnia się zawartością silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i obniżają ryzyko zachorowania m.in. na choroby nowotworowe. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić także do problemów sercowo-naczyniowych, może zwiększać ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, a co więcej - cukrzycy czy chorób neurodegeneracyjnych, dlatego warto regularnie dostarczać organizmowi przeciwutleniaczy.
Garam masala zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca metabolizm. Poprawia trawienie i zmniejsza prawdopodobieństwo występowania zaparć. Wchodzące w skład mieszanki przyprawy wykazują działanie przeciwzapalne, powodują obniżenie poziomu glukozy we krwi, wspierają układ odpornościowy, zwalczając bakterie, wirusy i grzyby, wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Co więcej, garam masala, m.in. za sprawą czarnego pieprzu, może zwiększać wchłanianie przez organizm witamin i mikroelementów.
Kawa z przyprawą garam masala - działanie
Dla przyprawy garam masala warto znaleźć miejsce w różnych potrawach. Nadaje się do dań mięsnych, jak i warzywnych. Dobrze smakuje jako dodatek do potraw z fasoli, soczewicy, zup i gulaszów. Ostatnio na popularności zyskuje dodawanie garam masali do kawy. Dlaczego? Jakie działanie przypisuje się kawie z dodatkiem indyjskiej mieszanki przypraw?
Garam masala oczywiście wzmocni smak kawy i nada jej pięknego zapachu, ale nie tylko. Osoby, które piją kawę z dodatkiem tej przyprawy, zauważają, iż gwałtownie stawia na nogi, zmniejsza zmęczenie, pobudza mózg do pracy, zwiększa koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Co więcej, napoje z dodatkiem garam masali rozgrzewają i przyspieszają spowolniony metabolizm, co nie jest bez znaczenia dla sylwetki. Wiele przypraw, które składają się na indyjską mieszankę, stanowi również idealne wsparcie dla organizmu w okresie wzmożonych infekcji.
Jak zrobić kawę z garam masalą?
Garam masala polecana jest m.in. jako dodatek do kawy kuloodpornej, czyli kawy z tłuszczem, zwykle w postaci oleju kokosowego i masła klarowanego. To napój popularny m.in. wśród zwolenników diety ketogenicznej i osób aktywnych fizycznie. Garam masala stanowi też znakomity dodatek do złotego mleka - aromatycznego napoju wywodzącego się z medycyny ajurwedyjskiej o wielu dobroczynnych adekwatnościach.
Niektórzy łączą kawę z przyprawą jeszcze przed zaparzeniem (wystarczy szczypta), inni dodają ją później. Jeszcze inni podgrzewają mleko z tą przyprawą i w takiej formie dodają do napoju. jeżeli decydujesz się na przygotowanie kawy kuloodpornej z garam masalą, dodaj ją, zanim dodasz tłuszcz.
CZYTAJ TAKŻE:
Nadmiar kawy lub herbaty może zaszkodzić. Objawy, iż pijesz za dużo kofeiny
Wrzuć dwie gwiazdki do herbaty. Zwalcza bakterie i grzyby, poprawia trawienie
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Chroni wątrobę, wspiera serce i zwalcza bakterie