Cudowna nalewka z czarnuszki. Regeneruje wątrobę, wzmacnia trzustkę i jelita

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Sezon jesienno-zimowy coraz mocniej daje nam się we znaki, dlatego też powinniśmy poświęcić naszemu zdrowiu i odporności nieco więcej uwagi. Z pomocą przychodzi tutaj nalewka z nasion czarnuszki, które mają nie tylko specyficzny smak, ale również nieprzeciętne adekwatności zdrowotne.

Czarnuszka – co to takiego?

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem (choć nim nie jest), od przeszło 2 tys. lat sotoswana jest na Wschodzie jako przyprawa, a przede wszystkim drogocenny środek leczniczy. Według wierzeń już sam Mahomet miał doceniać jej niezwykłe adekwatności. Powiedział podobno, iż „ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”.I choć w rzeczywistości może i nie ma aż tak ogromnej mocy, prawda jest taka, iż skutecznie zwalcza wiele dolegliwości i ma zbawienny wpływ na ludzki organizm. Więcej TUTAJ.

Freepik

Nalewka z czarnuszki

Czarnuszkę można spożywać w postaci nasion, oleju z czarnuszki albo nalewki z czarnuszki, którą sama przygotujesz. Musisz mieć jednak świadomość, iż jej smak jest dość specyficzny – nie każdy za nim przepada. W parze ze smakiem idą jednak ogromne adekwatności zdrowotne, które przemawiają za tym, aby postawić na tego rodzaju nalewkę.

Freepik

Nalewka z czarnuszki – adekwatności

Nasiona z czarnuszki, z którym zrobimy nalewkę, wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a choćby przeciwnowotworowe. Zarówno w nasionach, jak i oleju z czarnuszki, znajdziemy pełno nienasyconych kwasów tłuszczowych (organizm samodzielnie ich nie produkuje, są mu jednak nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania). I tak oto w nasionach znajduje się około 60% kwasu linolowego (omega-6), 25% kwasu oleinowego (omega-9) i około 1% kwasu alfa-linolenowego (omega-3).

Czarnuszka to jednak nie same tłuszcze, ale również ogromne bogactwo witamin i minerałów, a w tym: witaminy A, B1, B3, B6, oraz E, beta-karotenu, selenu, magnezu, cynku, wapnia, żelaza, sodu i potasu. Do tego dochodzi obecny w czarnuszce olejek eteryczny zwany tymochinon, którego cechują adekwatności przeciwzapalne, przeciwbólowe i ochronne.

Wikimedia Commons

Nalewka z czarnuszki – zastosowanie

  • zwalcza problemy z zatokami,
  • leczy mokry, zatokowy katar,
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym,
  • leczy trądzik i wypryski,
  • leczy ból, m.in. ból reumatyczny (należy stosować ją zewnętrznie w proporcji jedna łyżka stołowa nalewki na 150 ml wody),

Nalewka z czarnuszki – przygotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka nasion czarnuszki
  • 0,5 l alkoholu 40%

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp nasiona czarnuszki do szklanego słoika.
  2. Słoik z nasionami zalej alkoholem, dokładnie zamknij i odstaw na tydzień z zacienione miejsce.
  3. Po upływie tygodnia przefiltruj, rozlej powstał napój do butelek i zakorkuj.
  4. Trzy dni później zdrowotna nalewka jest już gotowa do picia! Pij po 1 łyżce stołowej 2 razy dziennie.

UWAGA! Pamiętaj, aby stosować nalewkę w celach leczniczych nie dłużej niż przez tydzień od jej przygotowania.

Na zdrowie

Idź do oryginalnego materiału