Coraz więcej Polaków choruje na wątrobę. To nie alkohol jest główną przyczyną!

ddb24.pl 9 godzin temu
Aż 9 milionów Polaków może zmagać się z chorobami wątroby, a problem ten, niegdyś kojarzony głównie z alkoholem, coraz częściej dotyka osób młodych. Alarmującym zjawiskiem jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD), które jest ściśle związane ze współczesną dietą. Największym winowajcą nie są jednak tłuszcze, a podstępny i tani słodzik – syrop glukozowo-fruktozowy. Ten składnik znajdziemy niemal wszędzie: w napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, gotowych sosach i ciastkach. Syrop glukozowo-fruktozowy: Dlaczego jest groźny?

Syrop ten działa podstępnie, ponieważ zawarta w nim fruktoza jest metabolizowana inaczej niż zwykły cukier. Fruktoza trafia bezpośrednio do wątroby, gdzie jest błyskawicznie przekształcana w tłuszcz. Nadmierne spożycie tej substancji prowadzi do odkładania się tłuszczu w komórkach wątroby, co w efekcie powoduje stłuszczenie, a następnie stany zapalne i uszkodzenie narządu. Długofalowo ten proces zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości brzusznej i chorób sercowo-naczyniowych .

5-6 milionów Polaków zagrożonych

Prof. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii USK w Lublinie, alarmuje: choćby 5-6 milionów Polaków (ponad 20% społeczeństwa) może mieć stłuszczenie wątroby, które w konsekwencji prowadzi do marskości i raka wątroby . Hepatolog podkreśla, iż problem jest sil
Idź do oryginalnego materiału