Syrop ten działa podstępnie, ponieważ zawarta w nim fruktoza jest metabolizowana inaczej niż zwykły cukier. Fruktoza trafia bezpośrednio do wątroby, gdzie jest błyskawicznie przekształcana w tłuszcz. Nadmierne spożycie tej substancji prowadzi do odkładania się tłuszczu w komórkach wątroby, co w efekcie powoduje stłuszczenie, a następnie stany zapalne i uszkodzenie narządu. Długofalowo ten proces zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości brzusznej i chorób sercowo-naczyniowych .
5-6 milionów Polaków zagrożonych
Prof. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii USK w Lublinie, alarmuje: choćby 5-6 milionów Polaków (ponad 20% społeczeństwa) może mieć stłuszczenie wątroby, które w konsekwencji prowadzi do marskości i raka wątroby . Hepatolog podkreśla, iż problem jest sil









