Co zrobić, by wielkanocny mazurek nie poszedł w boczki? Zastosuj te triki, by go „odchudzić”

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Mazurek, ciasto na Wielkanoc Źródło: Shutterstock


Mazurek jest pyszny, ale niestety dość kaloryczny. Nie oznacza to jednak, iż musisz z niego rezygnować, gdy jesteś na diecie. Wystarczy wykorzystać kilka prostych sztuczek, by wypiek był mniej tuczący, a jednocześnie zachował swój wyjątkowy smak.


Mazurek to wysokokaloryczny przysmak (100 gramów ciasta może dostarczyć choćby 400 kcal). Oczywiście wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy do przygotowania wypieku. Często kilka drobnych modyfikacji w tradycyjnym przepisie wystarczy, by uczynić deser mniej tuczącym. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać zmiany te nie wpływają negatywnie na smak mazurka. Wręcz przeciwnie, dzięki nim smakołyk zyskuje więcej wartości odżywczych.


Proste patenty na „odchudzenie” wielkanocnego mazurka


Tradycyjny mazurek powstaje na bazie mąki pszennej, masła, jajek i cukru. Ważnym elementem ciasta jest również nadzienie. Można je zrobić z różnego rodzaju składników, na przykład masy kajmakowej i bakalii, pistacji, czekolady itp. Opcji nie brakuje. Podobnie zresztą jak patentów na odchudzenie wielkanocnego wypieku. Zastosuj te zasady, a przygotujesz smakołyk w dietetycznej (i obłędnie pysznej) wersji:


zamień mąkę pszenną na orkiszową lub owsianą lub dodaj do ciasta płatki owsiane (zawierają duże ilości błonnika, za pomocą którego wypiek jest bardziej sycący),


cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem (mają mniej kalorii),


masło wymień na olej roślinny.


Samo nadzienie również bez trudu przygotujesz w wersji light. Zrezygnuj z dodawania do masy owoców kandyzowanych (lepiej sprawdzą się te w wersji suszonej). Wykorzystaj gorzką czekoladę zamiast mlecznej. Możesz sięgnąć też po fit sos karmelowy, mus owocowy lub dżem bez dodatku cukru. Postaw na prażone jabłka lub orzechy zamiast klasycznego lukru. Z łatwością zrobisz z nich nadzienie mazurka.


Wielkanocny mazurek – uważaj na wielkość porcji


W procesie odchudzania duże znaczenie ma nie tylko jakość, ale również ilość spożywanego jedzenia. Pamiętaj, iż choćby dietetyczny mazurek może utuczyć, jeżeli będzie pałaszowany w zbyt dużych ilościach. Dlatego warto zmniejszyć wielkość porcji. jeżeli dodasz do ciasta mąkę orkiszową lub owsianą, poczujesz sytość już po zjedzeniu niewielkiego kawałka ciasta. Zawarty w niej błonnik wiąże wodę w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość i hamuje uczucie głodu.
Idź do oryginalnego materiału