Co się stanie, gdy zrezygnujemy z jedzenia cukru? Ja schudłam, ale to dopiero początek zalet

zdrowie.wprost.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Jedzenie słodyczy Źródło: Pexels / Kristina Paukshtite


Zmniejszenie ilości spożywanego cukru to jeden z najprostszych sposobów na zadbanie o figurę, ale też poprawę zdrowia. Sprawdźcie, co się stanie, gdy ograniczycie go w swojej diecie.


Cukier w naszej diecie to znacznie więcej niż tylko biały, krystaliczny słodzik, który dodajemy do herbaty. Owszem, ten jest najbardziej oczywisty, ale cukry występują przecież również w wielu produktach spożywczych. Choć są one niezbędne dla naszego organizmu, to ich nadmiar może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. jeżeli je ograniczymy – nasz organizm zdecydowanie nam za to podziękuje.


Co się stanie, gdy zrezygnujemy z cukru?


Cukier obecny w naszej diecie może prowadzić do wielu negatywnych skutków zdrowotnych. Dzienna norma cukru nie powinna przekraczać 10 procent energii dostarczanej do naszego organizmu. Pamiętajcie jednak, iż cukier to nie tylko drobinki z cukiernicy, ale pojawia się on też w słodyczach, słodzonych napojach czy jogurtach. Występują także w innych produktach spożywczych (ze względu na konserwację, smak lub inne adekwatności). Pojawia się choćby w ketchupie.


Nie da się całkowicie zrezygnować z cukru, ale można ograniczyć jego spożywanie. Co zyskamy dzięki temu? Jednym z pozytywnych skutków dla naszego organizmu jest utrata masy ciała – jeżeli zredukujecie ilość cukru, spadnie również spożycie kalorii, a w konsekwencji doprowadzi do utraty wagi. Zredukowanie cukru w diecie zmniejszy również ryzyko chorób metabolicznych. Nadmierne spożycie cukru może prowadzić do miażdżycy, chorób serca, stłuszczenia wątroby czy cukrzycy typu 2. Dodatkowo po zmniejszeniu ilości cukru w diecie następuje spowolnienie procesów starzenia się skóry (jego nadmiar prowadzi do produkcji związków, które go przyspieszają), ale to nie wszystko. jeżeli ograniczymy ilość spożywanego cukru – poprawią się nasze funkcje poznawcze, ale też zmniejszy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Zapobiegniecie też otyłości czy przewlekłym stanom zapalnym. Zmniejszenie ilości spożywanego cukru wpływa również na stabilizację nastroju i zwiększenie poziomu energii.


Jak ograniczyć spożycie cukru? Praktyczne porady


Zredukowanie ilości cukru w diecie może być wyzwaniem. Korzystanie ze sprawdzonych wskazówek pomoże sobie z tym poradzić. Jak pozbyć się cukru z diety? Przede wszystkim należy czytać etykiety i zwracać uwagę na zawartość cukru w produktach, szczególnie tych przetworzonych. Postarajcie się porównywać ze sobą produkty i wybierać te, które mają mniej cukru. Unikajcie też napojów słodzonych (soków owocowych, słodzonych kaw, napojów gazowanych).


Kolejna ważna rzecz to stosowanie zamienników cukru, takich jak stewia, erytrytol, ksylitol. W zmniejszeniu ochoty na słodycze pomocne może okazać się też spożywanie naturalnie słodkich posiłków, na przykład owoców, owsianki z cynamonem i miodem, owocowych koktajli. Nagłe całkowite wykluczenie cukru może być trudne, dlatego warto wprowadzać zmiany stopniowo. Sprawdźcie również, jak jeszcze zwalczyć ochotę na słodycze.
Idź do oryginalnego materiału