Co może pomóc w trawieniu ciężkostrawnych, świątecznych potraw?

radiokielce.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: Co może pomóc w trawieniu ciężkostrawnych, świątecznych potraw?


W czasie świątecznych spotkań próbujemy wielu różnych smakołyków, ale może to spowodować problemy trawienne. Na pomoc warto sięgnąć po zioła, a tych, które mogą nam pomóc jest sporo.

Jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych na dolegliwości trawienne jest mięta. Jej działanie związane jest przede wszystkim z zawartością mentolu, który ma adekwatności rozkurczowe i łagodzące. Mięta wspomaga wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i zapobiega wzdęciom. Dostępna jest w różnych formach, od świeżych liści, przez susz i herbatki ziołowe, po olejek miętowy. Najczęściej stosuje się ją w postaci naparu, który można pić po posiłkach. Zrezygnować z niej powinny jednak osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy.

Na trawienie można też wykorzystać zioło z apteczki naszych babć, czyli piołunek – zaleca zielarka z Osady Średniowiecznej w Hucie Szklanej Ewa Brożyna:

– Dawniej dawano go dzieciom, bo uważano, iż jest doskonałym remedium na pasożyty, ale i na trawienie. Jego świeże listki były jedzone nie tylko przez ludzi, ale także przez zwierzęta, piołun dodawano do siekanej zieleniny dla kurcząt. Trzeba pamiętać jednak, iż z każdym miesiącem nabiera mocy, ale także goryczy – podkreśla.

Piołun ma adekwatności trawienne, ale trzeba z nim uważać:

– Zawiera także alkaloidy, czyli związki trujące. Ma także tujon – to środek pozwalający się rozluźnić, a więc ma działanie halucynogenne. Piołun jest rośliną poprawiającą trawienie w przypadku nadkwasoty. Pity regularnie pomaga zwalczyć ochotę na słodkie pokarmy, a to także ze względu na eliminację pasożytów z organizmu, bo one powodują ochotę na smak słodki – wyjaśnia zielarka.

Podczas parzenia trzeba jednak zachować umiar. Ewa Brożyna poleca wykorzystać ćwierć łyżeczki na szklankę wody.

W problemach trawiennych pomaga też rumianek, łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego. Działa on także przeciwzapalnie, wspomaga wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przepływ żółci. Może także łagodzić skutki zniszczenia przewodu pokarmowego przez alkohol. Najbardziej popularną formą przyjmowania tego zioła jest napar z suszonych kwiatów rumianku, który można pić po posiłkach.

Koper włoski to kolejne zioło, które od wieków znajduje zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych. Jego nasiona zawierają olejki eteryczne, w tym anetol, który wykazuje silne działanie przeciwskurczowe i wiatropędne. Dodatkowo stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Można go stosować w postaci naparu z nasion, który najlepiej pić po posiłkach. Z kolei działanie przeciwwymiotne ma imbir, a wspomagająco na wątrobę działa ostropest plamisty.

Warto sięgnąć również po napar z anyżu, karczocha czy lukrecji.



Idź do oryginalnego materiału