Co jeść, a czego unikać przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu? Wyjaśnia dietetyk
Zdjęcie: Dieta przy za wysokim cholesterolu - tłumaczy dietetyk
Za wysoki poziom cholesterolu nie boli, nie daje żadnych objawów, a jednak po cichu może uszkadzać naczynia krwionośne. Statystyki nie pozostawiają złudzeń – problem zaburzeń lipidowych dotyczy choćby połowy dorosłych Polaków. Najczęściej dowiadujemy się o nim dopiero podczas badań kontrolnych albo… po zawale.Walka z cholesterolem zaczyna się w kuchni. Co warto zmienić na talerzu? Odpowiada Joanna Nowacka, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.⦁ Z raportu Instytut Kardiologii w Warszawie wynika, iż ponad 18 mln Polaków ma zaburzenia lipidowe⦁ Nadmiar LDL („złego” cholesterolu) prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu ⦁ Zmiana codziennej diety i aktywność fizyczna to podstawa – uważa dietetyk Joanna Nowakowska
















![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)