Przepis na ciasto à la Raffaello zdradziła mi siostra. Muszę przyznać, iż skradło moje serce od pierwszego kęsa. Teraz nie wyobrażam sobie, by zabrakło tego przysmaku w moim menu. Robię go przy wielu różnych okazjach, takich jak na przykład urodziny, imieniny czy spotkania w gronie znajomych i przyjaciół. Często też jest dla mnie „kołem ratunkowym”, na przykład, gdy dopada mnie kiepski nastrój.
Jak zrobić ciasto à la Raffaello? Prosty przepis
Ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie musisz wyrabiać ciasta ani nagrzewać piekarnika. Spód i warstwy ciasta zrobisz z ciastek. Ja zwykle wybieram herbatniki maślane, ale możesz też sięgnąć po inne rodzaje przekąsek, na przykład solone czy pełnoziarniste krakersy. Dzięki temu ta słodka przekąska zyska ciekawszy smak. Zrobisz go naprawdę szybko. Jedyna niedogodność to konieczność schłodzenia ciasta w lodówce. Musi w niej spędzić minimum godzinę. Niska temperatura sprawia, iż składniki mogą stężeć, a ciasto lepiej kroi się na kawałki.