Chorwackie pączki na tłusty czwartek nie mają sobie równych. Poznajcie przepis

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Fritule Źródło: I sb-borg /Getty Images


Chorwackie pączki, czyli fritule, to jedne z moich ulubionych karnawałowych słodkości. Są puszyste i obłędnie pyszne. Skrywają w sobie wiele smacznych niespodzianek. Zobaczcie, jak je zrobić i zaskoczcie znajomych w tłusty czwartek.


Kiedyś fritule serwowano głównie w okresie Bożego Narodzenia. Teraz goszczą na stołach przez cały rok. Zresztą trudno się temu dziwić. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Świetnie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Nie musicie jechać do Zagrzebia czy innego chorwackiego miasta (każdy region ma swój sposób na pączki), by ich skosztować. Możecie zrobić te słodkości w domu. To prostsze niż się wydaje.


Jak zrobić pączki na chorwacki sposób?


Klasyczne fritule są mniejsze od polskich pączków. Nie znajdziemy w nich różanej konfitury ani dżemu. Czeka na nas za to wiele innych kulinarnych niespodzianek. Sprawdźcie, w czym tkwi sekret chorwackich, karnawałowych słodkości.
Idź do oryginalnego materiału