Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywo

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Siemię lniane Źródło: Wikimedia Commons


Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.


Chleb z siemienia lnianego jest łatwy do przygotowania, miękki, wilgotny. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Do przygotowania go, oprócz zmielonych ziaren siemienia lnianego, potrzebne są jeszcze: łuski babki jajowatej, które można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, jajka, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, odrobina soli i woda.


Po upieczeniu chleb z siemienia lnianego najlepiej przechowywać w lodówce by dłużej zachował świeżość. Ze względu na dużą zawartość wilgoci, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrażać. Smakuje doskonale, nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty.


Źródło:


„Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung”, Cooking Club,


odżywianie WPROST.pl
Idź do oryginalnego materiału