Chleb z siemienia lnianego jest łatwy do przygotowania, miękki, wilgotny. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Do przygotowania go, oprócz zmielonych ziaren siemienia lnianego, potrzebne są jeszcze: łuski babki jajowatej, które można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, jajka, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, odrobina soli i woda.
Po upieczeniu chleb z siemienia lnianego najlepiej przechowywać w lodówce by dłużej zachował świeżość. Ze względu na dużą zawartość wilgoci, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrażać. Smakuje doskonale, nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty.
Źródło:
„Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung”, Cooking Club,
odżywianie WPROST.pl