Dynia ma pyszny, słodkawy smak i z tego względu można ją wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Świetnie sprawdza się jako składnik zup, placków, puree, a choćby ciast czy zapiekanek. Okazuje się, iż można z niej przygotować również pyszne i zdrowie pieczywo.
Chleb z dyni – po nim nie przytyjesz
Zdaniem ekspertów, choćby w procesie odchudzania nie powinno się całkowicie rezygnować z jedzenia pieczywa, szczególnie tego zdrowego. Nie można jednak przesadzać z jego ilością, a przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na to, z jakiej mąki zostało wypieczone. Na liście najzdrowszych składników znajdują się mąka żytnia, pełnoziarnista mąka pszenna, orkiszowa i gryczana. Dietetycy apelują, aby przed zakupem pieczywa, sprawdzić etykietę. A najlepiej zrobić domowy chleb.
Dynia zawiera duże ilości błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. To smaczne warzywo, które można jeść zarówno na surowo, jak również w postaci zupy dyniowej, placuszków czy musu. Dynia reguluje cykl wypróżnień i przeciwdziała zaparciom. Polecana jest osobom będącym na diecie z uwagi na to, iż jest bardzo sycąca, a przy tym niskokaloryczna – 100 g dyni dostarcza zaledwie 40 kcal.
W dyni znajdziemy duże ilości błonnika. Ma on do spełnienia istotną rolę – wspiera pracę układu trawiennego, przeciwdziałając zaparciom i regulując cykl wypróżnień, co dla osób będących na diecie redukcyjnej jest bardzo ważne. Ponadto po zjedzeniu dyni poczujemy się bardziej syci – błonnik zwiększa objętość treści pokarmowych w żołądku. Polecamy przepis na chleb dyniowy.