Chleb w jajku z 2 niestandardowymi dodatkami. To mój smak dzieciństwa w jeszcze lepszej wersji

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Chleb w jajku Źródło: Shutterstock


Chleb w jajku to błyskawiczna potrawa. jeżeli jednak znudził wam się jej klasyczny smak –przygotujcie ją w zupełnie inny sposób. Dwa dodatki sprawią, iż będzie jeszcze smaczniej.


Chleb w jajku to klasyk nad klasykami jeżeli chodzi o proste i błyskawiczne propozycje śniadaniowe. Dla wielu z nas jest to również smak, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Choć w tradycyjnej wersji smakuje naprawdę znakomicie, to jeżeli odrobinę poeksperymentujecie z dodatkami – będzie on jeszcze lepszy. Zwłaszcza jeden składnik sprawia, iż nikt nie oprze się wtedy tej potrawie. jeżeli jesteście zwolennikami szybkich śniadań lub kolacji, to koniecznie spróbujcie też racuchów na maślance.


Chleb w jajku z niestandardowymi składnikami


Zrobienie chleba w jajku jest niezwykle proste. Ta nieco bardziej urozmaicona wersja polega na dodaniu do niego odrobiny żółtego sera – każdy gryz będzie wtedy jeszcze przyjemniejszy, gdy poczujcie cudownie ciągnący się, lekko roztopiony ser. Ser żółty połóżcie na górę chleba – zróbcie to jednak dopiero pod koniec smażenia. Chleb z tym dodatkiem powinien leżeć na patelni dosłownie przez chwilę. Ser musi być tylko lekko stopiony – inaczej całość nie będzie już tak smaczna.


Drugim trikiem, który sprawi, iż chleb w jajku będzie smakować naprawdę znakomicie, jest dodanie odrobiny tłustego mleka do rozbitego jajka. Chleb nasiąknie wtedy również tym płynem, przez co grzanki staną się jeszcze smaczniejsze, ale też nabiorą delikatności.
Idź do oryginalnego materiału