Czyściec bulwiasty, czyli chiński karczoch - co to takiego?
Czyściec bulwiasty, nazywany też chińskim karczochem, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, do których należą też, znane w Polsce, macierzanka, lebiodka, mięta czy szałwia. Pochodzi z Azji, z terenów Chin, ale jest uprawiany w wielu rejonach świata jako warzywo. Nie wygląda apetycznie - na pierwszy rzut oka przypomina... tłuste gąsienice (bulwy są krótkie, mięsiste i pokręcone), jednak dobrze smakuje, a co więcej, jego spożywanie niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zastosowanie chińskiego karczocha można przyrównać do użycia ziemniaka w polskiej kuchni. Od niedawna produkt ten budzi większe zainteresowanie.Reklama
Jak smakuje czyściej bulwiasty?
Choć wygląd raczej nie zachęca do spróbowania, jeżeli chodzi o smak, kilka można mu zarzucić. Czyściec bulwiasty w smaku przypomina słodką rzodkiewkę lub kalarepę, jest delikatny i orzechowy. Bulwy mają też przyjemną, chrupiącą fakturę.
Czyściec bulwiasty - wartości odżywcze
Karczoch chiński składa się głównie z węglowodanów i białka. Jest bogaty w liczne związki bioaktywne. Wśród przeciwutleniaczy znajdziemy w nim m.in. polifenole. Bulwy charakteryzuje także wysoki poziom potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza i siarki. Z witamin należy wymienić kwas foliowy, witaminę K i witaminę C. Ważnym składnikiem jest również błonnik pokarmowy. Zaleca się włączenie bulw do diety także ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. Na smak, wartości odżywcze i energetyczne karczocha chińskiego znacząco wpływają cukry proste, kwasy organiczne i właśnie tłuszcze.
adekwatności chińskiego karczocha. Jak czyściec bulwiasty wpływa na organizm
Badania potwierdziły adekwatności przeciwutleniające bulw karczocha chińskiego. Oznacza to, iż włączenie go do diety może pomóc nam zapanować nad wolnymi rodnikami, a tym samym stresem oksydacyjnym, czyli zaburzeniem równowagi między produkcją i akumulacją wolnych rodników tlenowych w komórkach i tkankach a zdolnością systemu antyoksydacyjnego do ich usuwania. Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.
Ekstrakt z bulw karczocha chińskiego wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, co więcej - korzystnie wpływa na profil lipidowy (obniża poziom cholesterolu). W medycynie chińskiej czyściec bulwiasty wykorzystywany był i jest w walce z przeziębieniem. Badania sugerują również, iż włączenie ekstraktu z karczocha chińskiego do codziennej diety może wspomagać walkę z otyłością.
Czyściec bulwiasty był badany również pod kątem możliwego działania neuroprotekcyjnego. Zauważono, iż przyczyniać się do poprawy pamięci i koncentracji. Konieczne są jednak dalsze badania, aby jednoznacznie potwierdzić te efekty.
To nie wszystkie adekwatności przypisywane roślinie. Ekstrakt z jej bulw wykazywał adekwatności przeciwzapalne i modulował mikrobiotę jelitową, zwiększając liczbę pożytecznych bakterii, a redukując liczbę szkodliwych.
W Azji uznaje się tę roślinę za sprzyjającą długowieczności.
Jak jeść chińskiego karczocha?
Czyściec bulwiasty może być spożywany na surowo. Można go także gotować, piec, smażyć, marynować. Stanowi dobry zamiennik ziemniaków, a więc będzie dobrym dodatkiem do mięsa czy ryb. Jest polecany wegetarianom i weganom, którzy poszukują źródeł białka w diecie oraz osobom, które zdrowo się odżywiają.
CZYTAJ TAKŻE: