Wiele osób, szczególnie te będąc na diecie rezygnuję ze spożywanie orzechów ponieważ są to produkty wysokokaloryczne. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, iż są również bogate odżywczo i jedząc je w umiarkowanej ilości nie powinniśmy obawiać się przybrania na wadze. Ich walory smakowe oraz wartości odżywcze są naprawdę tego warte!
Dlaczego warto wprowadzić orzechy do swojej codziennej diety?
Wysoka kaloryczność związana jest z tym, iż orzechy w dużej części składają się z tłuszczu. Jednak to nie jedyny składnik który się w nich znajduje. Oprócz tego orzechy bogate są w wiele witamin i mikroelementów takich jak: magnez, miedź, cynk, selen, wapń, sód czy potas.
Nie można zapomnieć także o tym, iż orzechy bogate są w kwasy omega-3 i omega-6 które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca oraz pozostałych narządów.
Po jakie orzechy najlepiej sięgać?
Na szczycie listy są orzechy włoskie. Polsce orzechy te są bardzo popularne i łatwo dostępne. Wiele osób hoduje drzewo orzecha na swoim podwórku i w okresie robi zapasy na cały rok.
Jednak orzechy te są również jednymi z najbardziej kalorycznych. Dla osób będących na diecie, alternatywą mogą być orzechy laskowe.
W nich również znajdziemy podobne składniki odżywcze co w orzechach włoskich. Ponadto badania wykazały, iż regularne spożywanie tego produktu może zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia. Wszystko to za sprawą substancji, które zawarte są w orzechu laskowym. Są bowiem bogatym źródłem potasu, witaminy E, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dzięki temu zmniejszają poziom złego cholesterolu i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Natomiast witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza nadmiar wolnych rodników mogących uszkadzać naczynia krwionośne.