Chcesz mieć super pamięć? Nalej sobie oleju do głowy. Oliwa z oliwek może uchronić cię przed demencją. Spożywaj tyle codziennie

stronazdrowia.pl 1 tydzień temu
Powiedzenie „nalać oleju do głowy” nabiera niemal dosłownego znaczenia. Nie chodzi tu o złośliwość, ale o fakty naukowe. Badania amerykańskich uczonych dowodzą bowiem, iż oliwa z oliwek wspiera pamięć, uczenie się, koncentrację i sprawne myślenie oraz chroni mózg przed demencją. Spożywaj określoną przez naukowców ilość, a będziesz mieć umysł jak brzytwa do późnej starości i znacznie zmniejszysz ryzyko zachorowania na alzheimera.

Spis treści

Chcesz mieć super pamięć? Nalej sobie oleju do głowy

Termin demencja starcza, inaczej zespół otępienny, dotyczy różnych chorób mózgu, które cechują się utratą funkcji poznawczych i pamięci. Do chorób o podłożu neurodegeneracyjnym należy między innymi choroba Alzheimera i otępienie z ciałami Lewy’ego. Dotyczy ona głównie osób powyżej 65. roku życia i częściej chorują na nią kobiety. Demencja dotyka ponad 55 milionów osób i jest przyczyną ponad 33 proc. wszystkich zgonów na całym świecie.

Już 1 łyżeczka oliwy z oliwek dziennie spożywana regularnie wpływa na zachowanie zdrowia mózgu i dobrej pamięci oraz sprawnego myślenia do późnej starości. fcafotodigital/gettyimages.com

Wiele badań ujawniło związek między dobrymi praktykami zdrowotnymi (szczególnie snem, aktywnością fizyczną i dietą) a skutkami chorób przewlekłych. Odpowiednia dieta okazuje się skutecznie zmniejszać objawy, a choćby leczyć choroby sercowo-naczyniowe oraz wpływa korzystnie na funkcje poznawcze związane z wiekiem. Pod tym względem najbardziej ceniona jest dieta śródziemnomorska (czyli nawyki żywieniowe mieszkańców południowej Hiszpanii, południowych Włoch i Krety) i jej pochodne np. DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension. Diety tego typu działają przeciwzapalnie i neuroprotekcyjnie.

Chcesz mieć super pamięć? Nalej sobie oleju do głowy

Termin demencja starcza, inaczej zespół otępienny, dotyczy różnych chorób mózgu, które cechują się utratą funkcji poznawczych i pamięci. Do chorób o podłożu neurodegeneracyjnym należy między innymi choroba Alzheimera i otępienie z ciałami Lewy’ego. Dotyczy ona głównie osób powyżej 65. roku życia i częściej chorują na nią kobiety. Demencja dotyka ponad 55 milionów osób i jest przyczyną ponad 33 proc. wszystkich zgonów na całym świecie.

Już 1 łyżeczka oliwy z oliwek dziennie spożywana regularnie wpływa na zachowanie zdrowia mózgu i dobrej pamięci oraz sprawnego myślenia do późnej starości. fcafotodigital/gettyimages.com

Wiele badań ujawniło związek między dobrymi praktykami zdrowotnymi (szczególnie snem, aktywnością fizyczną i dietą) a skutkami chorób przewlekłych. Odpowiednia dieta okazuje się skutecznie zmniejszać objawy, a choćby leczyć choroby sercowo-naczyniowe oraz wpływa korzystnie na funkcje poznawcze związane z wiekiem. Pod tym względem najbardziej ceniona jest dieta śródziemnomorska (czyli nawyki żywieniowe mieszkańców południowej Hiszpanii, południowych Włoch i Krety) i jej pochodne np. DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension. Diety tego typu działają przeciwzapalnie i neuroprotekcyjnie.

Idź do oryginalnego materiału