Bubble tea w wersji fit. Przepis na zrobienie jej w domu!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bubble tea Źródło: Pexels


Czy bubble tea można przygotować w domu? Owszem! A jeżeli dobierzemy odpowiednie składniki, bąbelkowa herbata będzie mniej kaloryczna niż w kawiarni.


Bubble tea, czyli bąbelkowa herbata, podbiła serca Polaków. Najchętniej sięgają po nią dzieci w wieku nastoletnim. Dietetycy ostrzegają, iż napój zawiera bardzo duże ilości cukru, z tego powodu jego częste picie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości i próchnicy zębów. Okazuje się jednak, iż bąbelkową herbatę można przygotować samodzielnie w domu, w odchudzonej wersji.


Bubble tea – czy jest zdrowa?


Bąbelkowa herbata przywędrowała do nas z Tajwanu. To nic innego jak herbata z kuleczkami tapioki, czyli produktu skrobiowego wytwarzanego z manioku (rośliny z rodziny wilczomleczowatych). Sama tapioka może bardzo pozytywnie wpływać na pracę układu pokarmowego – pobudza jego perystaltykę, zapobiega wzdęciom i wrzodom żołądka. Natomiast w Polsce bubble tea podawana jest w bardzo kalorycznej wersji – albo na bazie mleka, albo na bazie herbaty (zielonej lub czarnej).Wariantów smakowych jest mnóstwo, w zależności od preferencji (np. marakuja, cytryna, brzoskwinia czy truskawka). Wprawdzie napój jest smaczny i orzeźwiający, jednak z dodatkiem syropów smakowych jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość cukru. Z tego powodu z piciem bąbelkowej herbaty nie należy przesadzać.


Jak samodzielnie zrobić bubble tea?


Bubble tea można przygotować w domu. Dzięki temu znacznie obniżymy zawartość cukru i zaoszczędzimy – w kawiarniach napój jest dość drogi (jedna porcja kosztuje od 15 do 20 zł). Pierwszym krokiem jest zakup tapioki – kiedyś była trudno dostępna. Dziś znajdziemy ją nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością, ale także w dużych marketach. Nie wolno jeść surowej tapioki, ponieważ zawiera toksyczne związki (m.in. glikozyd manihotoksyna) – jego spożycie grozi zatruciem. Natomiast przygotowanie kuleczek jest bardzo proste. Tapiokę gotuje się we wrzącej wodzie (w proporcji 2-3 łyżki kulek na jedną szklankę wody). Kuleczki należy gotować przez około kwadrans, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kulki napęcznieją i staną się przezroczyste.
Idź do oryginalnego materiału