Brukselka z piekarnika. Trudno oprzeć się tej pysznej przekąsce

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Brukselka z piekarnika Źródło: Unsplash / Jodi Pender


Brukselka nie cieszy się dobrą sławą. Wiele osób za nią nie przepada. Ja też nie byłam zwolenniczką tego warzywa. Jednak, gdy spróbowałam pieczonej brukselki, zmieniłam zdanie. Mogę się założyć, iż wy też je pokochacie. Poznajcie przepis na brukselkę z piekarnika.


Brukselka wyglądem przypomina kapustę. Nie jest jednak tak popularna, jak to warzywo i rzadko gości na naszych stołach. Gotowana brukselka ma specyficzny smak i zapach, który wielu osobom nie odpowiada. Nie warto jednak z niej zupełnie rezygnować, ma bowiem wiele cennych adekwatności. Zawiera witaminy (m.in. A, B, C, E i K), a także selen, potas, cynk czy żelazo. Jest również źródłem błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm, a jednocześnie łagodzi dolegliwości gastryczne (na przykład zaparcia i wzdęcia). jeżeli nie przepadacie za brukselką gotowaną, spróbujcie wersji z piekarnika. Moja rodzina ją pokochała.
Idź do oryginalnego materiału