Owsianka to bez wątpienia strzał w dziesiątkę, jeżeli chodzi o śniadanie. Jest zdrowa, pożywna i pyszna. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych oraz mikroelementów. Dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długo. Ale choćby tak doskonały przysmak może się kiedyś znudzić. Wtedy warto sięgnąć po jego oszukaną wersję z popularnym warzywem w roli głównej. Potrzebujesz jedynie dziesięciu minut, by przygotować wyborną owsiankę z kalafiora.
Jak zrobić oszukaną owsiankę z kalafiora?
Robienie owsianki zacznij od przygotowania jej „głównego bohatera”. Umyj kalafiora, oderwij z niego liście i usuń głąb. Następnie podziel warzywo na różyczki. Pokrój je na mniejsze części. Wrzuć poszczególne kawałki do blendera i rozdrobnij. Na koniec odmierz potrzebną porcję powstałej masy. Pozostałą część możesz schować do lodówki i wykorzystać następnym razem (najlepiej w ciągu 3-4 dni).