Biorę to warzywo i robię z niego pyszne lody. 10 minut pracy, a przyjemności co niemiara

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Jarmuż Źródło:Arx0nt /Getty Images


Jedliście kiedyś lody z warzyw? jeżeli nie, to najwyższy czas nadrobić zaległości. Przedstawiamy wam przepis na słodki przysmak z jedną z najstarszych odmian kapusty w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić lody w 3 prostych krokach.


Lody z warzyw. To sformułowanie nie brzmi zbyt apetycznie, ale nie dajcie się zwieść pozorom. Jarzyny umieszczone we właściwym „towarzystwie” świetnie sprawdzają się jako deser. Co więcej, te niecodzienne słodkości są mniej kaloryczne od tradycyjnych przysmaków na bazie śmietanki, serka mascarpone czy mleka skondensowanego.


Jak zrobić lody z warzyw?


W tej recepturze pierwsze skrzypce gra jarmuż. To jedna z najstarszych odmian kapusty. Wykorzystuje się ją głównie do przygotowywania dań wytrawnych (na przykład zup, sałatek czy zapiekanek). kilka osób wie, iż świetnie smakuje też w wersji na słodko, zwłaszcza w połączeniu z pomarańczą, ananasem, miętą i kilkoma innymi składnikami.
Idź do oryginalnego materiału