Biorę starte ziemniaki i robię z nich to danie zamiast placków. To mój patent na szybki i tani obiad

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Zapiekanka ziemniaczana Źródło:freepik/ autor: Freepik


Jeśli znudziły się wam już placki ziemniaczane – przygotujcie danie, które jest szybkie, proste i równie smaczne. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, połączyć wszystkie składniki i zapiec.


Ziemniaki to warzywo, które można wykorzystać do stworzenia wielu smacznych potraw. Choć najczęściej przygotowuje się frytki czy klasyczne purée, to jest też wielu miłośników kopytek lub pyz. Często przyrządzamy również placki ziemniaczane – są niezwykle smaczne, sycące, ale też proste w przygotowaniu. Zamiast tego warto jednak czasami poeksperymentować – zaserwujcie rodzinie specjalną zapiekankę z tartych ziemniaków, a gwarantujemy, iż każdy poprosi o dokładkę.


Jak przygotować zapiekankę z tartych ziemniaków?


Zapiekanka z tartych ziemniaków to bardzo sycące danie, które jest idealne na obiad dla całej rodziny. Co więcej, dużym plusem jest również fakt, iż jest to potrawa niskobudżetowa. Będziecie potrzebować tylko kilku produktów i przypraw, które sprawią, iż całe danie będzie obłędnie aromatyczne i smaczne. Świetnie sprawdzi się tymianek suszony, czerwona papryka, czosnek granulowany, ale możecie też dodać swoje ulubione przyprawy i nieco „poszaleć” z doprawianiem tej zapiekanki. Pamiętajcie też, iż bardzo ważnym elementem całego dania jest parmezan – roztopiony ser cudownie ciągnie się wtedy podczas jedzenia.
Idź do oryginalnego materiału