Pasta alla gricia to danie kuchni włoskiej. Cieszy się szczególną popularnością w regionie Lacjum. Historia tej potrawy liczy kilkaset lat. Przygotowywali ją pasterze na bazie makaronu i paru lokalnych produktów. Kierowali się jedną zasadą – posiłek miał być szybki, prosty, a jednocześnie pożywny. Udało im się wyczarować przysmak, który zachwycił nie tylko mieszkańców Italii, ale również innych części świata.
Jak zrobić pasta alla gricia?
Przygotowanie tego dania to bułka z masłem. jeżeli dobrze się zorganizujecie, uwiniecie się ze wszystkim w kwadrans. Wystarczy ugotować makaron i połączyć go z kilkoma składnikami. Podstawowy przepis zakłada użycie:
guanciale – wędzonego policzka wieprzowego,
pecorino – sera z owczego mleka,
przypraw – czarnego pieprzu i ewentualnie soli.
Pamiętajcie jednak, iż możecie dowolnie modyfikować zaprezentowaną recepturę, zgodnie ze swoimi preferencjami i potrzebami. jeżeli nie macie pod ręką jakiegoś produktu, zastąpcie go innym. Dobrym zamiennikiem guanciale będzie na przykład polski wędzony boczek. Z kolei ser pecorino możecie z powodzeniem zamienić na grana padano lub parmezan.
Ja robię pasta alla gricia na bazie makaronu bucatini. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by – zamiast niego – wykorzystać inne rodzaje klusek, na przykład spaghetti, penne itp. jeżeli chcecie wzbogacić smak dania, dodajcie do niego cebulę lub czosnek, a także niewielką szczyptę ostrej papryki. Jedna kwestia nie ulega wątpliwości – potrawa zarówno w wersji klasycznej, jak i urozmaiconej jest pyszna.