Biorę 4 składniki i w 15 minut robię ten pyszny makaron. Sycący obiad jak z włoskiej restauracji

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Pasta alla gricia Źródło:Cineberg / Getty Images


Makaron często gości w mojej kuchni, nie tylko jako dodatek do pomidorowej czy rosołu. Chętnie sięgam po ten produkt, gdy wracam z pracy i muszę gwałtownie przygotować obiad. Dzięki niemu można w krótkim czasie wyczarować wiele smacznych dań. Dziś chciałabym wam polecić przepis na pasta alla gricia.


Pasta alla gricia to danie kuchni włoskiej. Cieszy się szczególną popularnością w regionie Lacjum. Historia tej potrawy liczy kilkaset lat. Przygotowywali ją pasterze na bazie makaronu i paru lokalnych produktów. Kierowali się jedną zasadą – posiłek miał być szybki, prosty, a jednocześnie pożywny. Udało im się wyczarować przysmak, który zachwycił nie tylko mieszkańców Italii, ale również innych części świata.


Jak zrobić pasta alla gricia?


Przygotowanie tego dania to bułka z masłem. jeżeli dobrze się zorganizujecie, uwiniecie się ze wszystkim w kwadrans. Wystarczy ugotować makaron i połączyć go z kilkoma składnikami. Podstawowy przepis zakłada użycie:


guanciale – wędzonego policzka wieprzowego,


pecorino – sera z owczego mleka,


przypraw – czarnego pieprzu i ewentualnie soli.


Pamiętajcie jednak, iż możecie dowolnie modyfikować zaprezentowaną recepturę, zgodnie ze swoimi preferencjami i potrzebami. jeżeli nie macie pod ręką jakiegoś produktu, zastąpcie go innym. Dobrym zamiennikiem guanciale będzie na przykład polski wędzony boczek. Z kolei ser pecorino możecie z powodzeniem zamienić na grana padano lub parmezan.


Ja robię pasta alla gricia na bazie makaronu bucatini. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by – zamiast niego – wykorzystać inne rodzaje klusek, na przykład spaghetti, penne itp. jeżeli chcecie wzbogacić smak dania, dodajcie do niego cebulę lub czosnek, a także niewielką szczyptę ostrej papryki. Jedna kwestia nie ulega wątpliwości – potrawa zarówno w wersji klasycznej, jak i urozmaiconej jest pyszna.
Idź do oryginalnego materiału