Kolejna odsłona muffinek wegańskich. Tym razem muffinki bananowe. Po upieczeniu mają pyszną chrupiącą skórkę i miękki środek- idealne.
Muffinki można oblać roztopioną czekoladą -jeśli chcecie, aby były przez cały czas wegańskie czekolada również musi być taka np. Torras Stevia (bezglutenowa i wegańska). Można posypać muffinki cukrem pudrem lub kakao.
Wyszło ok. 9 muffinek
1muffinka 4,1 WBT (3,3WW 0,8WBT)
(bazując na liczygramie)
Składniki:
274gr bananów -ok.2 duże banany dojrzałe
120gr mąka bezglutenowa mix na ciasto użyłam Glutenex
60gr mąka jaglana bezglutenowa użyłam Balviten
70gr oleju
30gr cukier waniliowy bez śladowych ilości glutenu
70gr cukru trzcinowego lub ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez śladowych ilości glutenu
szczypta soli
woda (parę łyżek)
odrobina cukru pudru/kakao do posypania
ewentualna czekolada wegańska do polania muffinek
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. W mikserze mielę banany (dojrzałe) z cukrami. Dodaję szczyptę soli, olej i stopniowo wlewam małą ilość wody. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Uzupełniłam formę silikonową ciastem do pełna. Piekę 25-30minut 180st. góra dół i termoobieg. Po upieczeniu wykładam na kratkę. Polewam roztopioną czekoladą.