Bakteria w tatarze może wytworzyć toksynę Shiga. Produkt wycofany ze sprzedaży

news.5v.pl 1 tydzień temu

Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała zakażenie bakterią STEC jednej z partii tatara wołowego.

Chodzi o 200-gramowe opakowanie tatara o numerze partii 1032604. Producentem żywności jest Zakłady Mięsne Łuków S.A., a produkt jest przydatny do spożycia do 26 kwietnia.

Państwowa Inspekcja Pracy po przeprowadzonej kontroli uzyskała wynik pozytywny w czterech z pięciu próbek. Wspomniana bakteria może powodować problemy zdrowotne.

Komunikat GIS. Produkt jest wycofywany

W komunikacie wskazano na krwotoczne zapalenie okrężnicy oraz istniejące ryzyko bezkrwawej biegunki.

W rzadkich przypadkach może dojść do poważniejszych schorzeń: zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu” – czytamy na stronie internetowej GIS. Proces przebiega pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów.

Partia tatara wołowego jest wycofywana z obrotu/Główny Inspektorat Sanitarny/

Zabrania się spożywania partii tatara wołowego, którą obejmuje komunikat. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.

Zobacz również:

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage – polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Mariusz Kamiński o komisjach śledczych: To są seanse nienawiści/RMF24.pl/RMF

Idź do oryginalnego materiału