Babka piaskowa to ciasto, które w wielu domach jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole. Niektórzy jej kawałeczek wkładają też do święconki. Jest bardzo uniwersalna, ponieważ lubi ją niemal każdy. Taka babka piaskowa, niezależnie od tego, z jakiego przepisu ją przygotowujemy, najlepiej smakuje lekko wilgotna. W prosty sposób możecie uzyskać ten efekt, wykorzystując kuchenną sztuczkę, która jest popularna wśród naszych mam i babć. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika do tego ciasta.
Co zrobić, żeby babka piaskowa była puszysta i wilgotna?
Zdarza się, iż babka piaskowa wychodzi sucha i kruszy się, nie jest wtedy też już tak smaczna. Żeby tego uniknąć wystarczy, iż dodacie do niej odrobinę alkoholu. Nie martwcie się, nie będzie on wyczuwalny w smaku. Alkohol pomaga utrzymać wilgotność ciasta, ale sprawia też, iż babka nieco dłużej zachowuje świeżość.