Babka piaskowa na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna pod 1 warunkiem. Moja mama lekko ją „upija”

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Babka piaskowa Źródło: freepik/ autor: Kamran_Aydinov


Babka piaskowa to idealne ciasto na Wielkanoc. jeżeli skorzystacie z naszego patentu na to, by była cudownie wilgotna – przekonacie się, iż to właśnie ten wypiek stanie się hitem na świątecznym stole.


Babka piaskowa to ciasto, które w wielu domach jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole. Niektórzy jej kawałeczek wkładają też do święconki. Jest bardzo uniwersalna, ponieważ lubi ją niemal każdy. Taka babka piaskowa, niezależnie od tego, z jakiego przepisu ją przygotowujemy, najlepiej smakuje lekko wilgotna. W prosty sposób możecie uzyskać ten efekt, wykorzystując kuchenną sztuczkę, która jest popularna wśród naszych mam i babć. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika do tego ciasta.


Co zrobić, żeby babka piaskowa była puszysta i wilgotna?


Zdarza się, iż babka piaskowa wychodzi sucha i kruszy się, nie jest wtedy też już tak smaczna. Żeby tego uniknąć wystarczy, iż dodacie do niej odrobinę alkoholu. Nie martwcie się, nie będzie on wyczuwalny w smaku. Alkohol pomaga utrzymać wilgotność ciasta, ale sprawia też, iż babka nieco dłużej zachowuje świeżość.
Idź do oryginalnego materiału