Babcia zawsze robiła tę miksturę, gdy łapało mnie przeziębienie. Działa lepiej niż syrop

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Antygrypina, fot. Archiwum prywatne


Nasze babcie doskonale wiedziały, jak dbać o zdrowie w jesienno-zimowych miesiącach. Zamiast sięgać po medykamenty, korzystały z naturalnych sposobów, które poprawiały odporność organizmu i pomagały przetrwać czas infekcji. Co gwałtownie wzmacnia organizm? Postaw na dwie mikstury, a poczujesz różnicę.
Jesienna pogoda sprzyja kichaniu i prychaniu, a nasz układ odpornościowy ma w tym czasie szczególnie trudne zadanie. Gdy dni stają się krótsze i temperatury spadają, organizm może mieć problem z obroną przed nadciągającymi infekcjami. To idealny czas, by wzmocnić zdrowie, zanim dopadnie nas przeziębienie. Proste, naturalne mikstury pomogą skutecznie stawić czoła wirusom i zabezpieczyć się przed sezonowymi chorobami. Pamiętaj jednak, iż poniższe specyfiki nie zastąpią wizyty u lekarza, a mogą być jedynie wsparciem w newralgicznym okresie.


REKLAMA


Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]


Jak zrobić antygrypinę w domu? Przeziębienie nie ma z tą miksturą żadnych szans
Antygrypina to prawdziwy "game changer" wśród domowych specyfików wzmacniających odporność. Jej siła tkwi w połączeniu składników o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym, które dodatkowo wspierają układ odpornościowy. W miksturze znajdziemy m.in. czosnek, imbir i kurkumę, które nazywa się naturalnymi antybiotykami. Dodatek cytrusów, bogatych w witaminę C, oraz czarnego pieprzu wzmacnia jej skuteczność, tworząc mieszankę idealną do walki z infekcjami.


Składniki potrzebne do przygotowania antygrypiny:


2 cytryny,
4 pomarańcze,
3 średnie grejpfruty,
5 cm świeżej kurkumy,
5 cm świeżego imbiru,
7-8 ząbków czosnku,
3 łyżki miodu,
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
pół litra przegotowanej wody.


Na początku, do dużego naczynia wyciśnij sok z cytrusów. Z podanej ilości powinno wyjść mniej więcej 1,5 litra płynu. jeżeli soku będzie za mało, możesz dodać kilka dodatkowych owoców. Zgnieć czosnek i odstaw na 10 minut, aby uaktywnił swoje adekwatności. W międzyczasie zetrzyj świeży imbir i kurkumę na drobnej tarce. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, wymieszaj sok z przyprawami i dokładnie mieszając, dodaj miód oraz wodę. Przykryj naczynie i odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin, aby wszystkie składniki miały czas dobrze się połączyć. Po tym czasie przefiltruj miksturę przez gazę lub tetrową pieluchę, przelej do czystych słoików i przechowuj w lodówce do tygodnia. Pij dwa razy dziennie po 50-60 ml płynu.


Antygrypina, fot. Ebony Hack / iStock Antygrypina, fot. Ebony Hack / iStock


Czy warto pić imbirowe shoty? Jesienią świetnie wspomagają odporność
Shoty z imbiru to kolejny hit na wzmocnienie w okresie grypowym. Dzięki intensywnym adekwatnościom przeciwzapalnym i rozgrzewającym, działają jak naturalna tarcza ochronna organizmu. Łagodzą pierwsze objawy infekcji, a jednocześnie zapobiegają ich rozwojowi. Jeden shot dziennie i odporność na wysokim poziomie gwarantowana. Na tygodniową kurację będziesz potrzebować:


25 cm świeżego korzenia imbiru,
5 cytryn,
5 łyżek miodu,
opcjonalnie 200-300 ml wody.


Zetrzyj imbir na drobnej tarce, a następnie wyciśnij z niego sok. Następnie wyciśnij cytryny i połącz, dodaj miód i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. jeżeli smak będzie zbyt intensywny, możesz rozcieńczyć miksturę wodą. Całość przelej do małych buteleczek i przechowuj w lodówce.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału