Baba ghanoush to pasta, której głównym składnikiem jest bakłażan o słodkim i lekko dymnym smaku wynikającym z opiekania warzywa na grillu lub pieczenia w piekarniku. Danie to jest niezwykle popularne w krajach bliskowschodnich i posiada wiele wariantów, ale oprócz bakłażana nie może w nim zabraknąć sezamowej pasty tahini, świeżego soku z cytryny i czosnku. Co interesujące nikt tak naprawdę nie wie, skąd wzięła się nazwa tego dania, ale w języku arabskim baba oznacza ojca, a ghanoush oznacza zepsuty, czyli nazwa tej potrawy to „zepsuty tata”. Francuzi z kolei nazywają tę pastę „kawiorem” z bakłażanów, bo jest aż tak wykwintna w smaku.
4 składniki potrzebne do przygotowania pasty z bakłażana
Bakłażan. Nadaje baba ghanoush unikalny smak i konsystencję. Dodatkowo warzywo to zawiera błonnik, antyoksydanty i składniki mineralne w tym potas i wapń. Wybierz gładkiego i błyszczącego bakłażana, a unikaj tych z pomarszczoną lub przebarwioną skórką, ponieważ mogą być przejrzałe lub uszkodzone.
Tahini. Wykonane ze zmielonych nasion sezamu, tahini zawiera białko i zdrowe tłuszcze nienasycone z grupy omega-6 i omega-3 oraz składniki przeciwzapalne. Tahini nadaje potrawie bogaty, orzechowy smak i kremową konsystencję.
Sok z cytryny. Ten składnik, zawierający witaminę C jest niezbędny, aby nadać paście orzeźwiający, kwaskowy posmak i rozjaśnić jej kolor.
Czosnek. Działający prozdrowotnie i przeciwbakteryjnie czosnek, dodaje paście z bakłażana aromatycznej głębi i wyrazistego, lekko pikantnego smaku.
Źródła:
themediterraneandish.com
feelgoodfoodie.net