Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał ponownej oceny bezpieczeństwa dopuszczonych dodatków do żywności. EFSA nie znalazła podstaw do zmiany ustalonego wcześniej akceptowanego dziennego spożycia tego związku. Oznacza to, iż potwierdziła bezpieczeństwo aspartamu i w najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej ani zmiany warunków jej stosowania – poinformował wiceminister Wojciech Konieczny w odpowiedzi na interpelację posła Marka Matuszewskiego.
Poseł Marek Matuszewski przypomniał w swoim zapytaniu, iż aspartam (E 951) to sztuczny środek słodzący, który jest około 180 – 200 razy bardziej słodki od cukru, a jego wartość energetyczna jest niemal zerowa. Dzięki tym adekwatnościom aspartam może być stosowany w diecie osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą stosować cukru. Dotyczy to przede wszystkim osób chorych na cukrzycę i osób, które chcą obniżyć poziom energii w diecie. Aspartam to jeden z najpopularniejszych sztucznych słodzików. Stosowany jest od lat 80. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim napojach typu light, izotonikach, produktach mlecznych, płatkach śniadaniowych, słodyczach (zwłaszcza w gumach do żucia, dropsach i galaretkach, a także lodach), paście do zębów, suplementach i niektórych lekach (tabletki musujące, tabletki do ssania bez dodatku cukru, preparaty na stawy, preparaty do przygotowania doustnego roztworu). Parlamentarzysta chciał wiedzieć czy Ministerstwo Zdrowia planuje opracować nową podstawę prawną, która skłoni producentów żywności do stosowania naturalnych substancji słodzących i czy Ministerstwo posiada informacje odnośnie bezpieczeństwa czy też szkodliwości aspartamu.
Wiceminister Konieczny przypomniał, iż aspartam jest jednym z najlepiej przebadanych składników żywności; ponad 200 badań naukowych potwierdziło jego bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. Przedmiotem badań był nie tylko aspartam, ale również produkty jego rozkładu: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol oraz zanieczyszczenie– diketopiperazyna. Do ustawodawstwa unijnego aspartam został wprowadzony w 1994 r. dyrektywą 94/35/EC. Poprzedziły to trzy oceny bezpieczeństwa tej substancji dokonane przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF). W 2002 r. SCF dokonał ponownej rewizji danych dotyczących bezpieczeństwa aspartamu. W ostatniej opinii Komitet stwierdził, iż długoterminowe badania rakotwórczości nie wykazały zależności pomiędzy spożyciem aspartamu i powstawaniem nowotworów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał pierwszej oceny bezpieczeństwa aspartamu w 2013 roku. w tej chwili EFSA potwierdził, iż spożycie aspartamu jest znacznie niższe niż dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) dla tego związku, choćby w przypadku osób spożywających duże ilości substancji słodzących, np. diabetyków. Na podstawie najnowszych wyników badań, a także biorąc pod uwagę poprzednie oceny bezpieczeństwa aspartamu, EFSA nie znalazła podstaw do zmiany ustalonego wcześniej akceptowanego dziennego pobrania dla tego związku. Oznacza to, iż EFSA potwierdziła bezpieczeństwo aspartamu i w najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej lub zmianę warunków jej stosowania.
Wiceminister Konieczny dodał również, iż w prawie żywnościowym nie ma podziału na naturalne lub sztuczne substancje dodatkowe. Podejmując decyzję o dopuszczeniu danej substancji dodatkowej i ustalaniu dopuszczalnych dawek stosowania substancji w poszczególnych środkach spożywczych brana jest pod uwagę ocena bezpieczeństwa danej substancji dokonana przez EFSA oraz JECFA.