Antyoksydanty w diecie osoby z cukrzycą i insulinoopornością

nieslodze.com 1 miesiąc temu

Dlaczego leczymy cukrzycę? Żeby uniknąć przewlekłych powikłań jak: zespół stopy cukrzycowej, zawał serca, czy udar mózgu. Powikłania te rozwijają się na skutek tak zwanego stresu oksydacyjnego.

Podwyższony poziom cukru sprawia, iż w naszym ciele gromadzą się reaktywne formy tlenu, czyli tak zwane wolne rodniki oraz spada nasza naturalna zdolność do ich usuwania.

Wolne rodniki uszkadzają ściany naczyń krwionośnych i z czasem mogą prowadzić do powikłań cukrzycy i wielu innych chorób.

Wolne rodniki powstają nie tylko przez zbyt wysoki poziom cukru. Prowadzą do tego również stany zapalne, nowotwory, czy po prostu proces starzenia się.

Są też przyczyny całkowicie z zewnątrz jak: palenie tytoniu, zanieczyszczenie powietrza, alkohol, metale ciężkie, czy też żywność wysokoprzetworzona.

Jest na szczęście ratunek w tej nierównej walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, a są nim antyoksydanty. W tym wpisie powiem Ci w jakich produktach do jedzenia znajdziemy ich znaczące ilości. Wybiorę specjalnie takie produkty, żeby łatwo było nam je włączać do naszej diety, kiedy mamy cukrzycę, albo insulinooporność.

Zobacz film na ten temat >>TUTAJ<<

JAGODY

One są bogate w witaminy: A, B, C, czy PP oraz składniki mineralne jak selen, mangan, cynk i miedź.

Jagody są bardzo przyjaznymi owocami dla naszego cukru. W 100 gramach mają tylko 9 gramów węglowodanów. Są to oczywiście w większości cukry proste, ale nie ma ich dużo. Do tego w 100 gramach jagód są też 3 gramy błonnika pokarmowego, który warto dostarczać ze względu na nasze jelita.

Jagody są bardzo uniwersalnym produktem, który łatwo włączyć do diety. 50 gramów z serkiem wiejskim to całkiem fajna przekąska.

BORÓWKI

Podobne są do jagód. Dostarczą nam sporych ilości witaminy A oraz C, a do tego wapnia, fosforu oraz potasu.

100 gramów borówek ma całkiem całkiem sporo, bo 14 gramów węglowodanów, głównie prostych, więc z ich ilością polecam uważać i najlepiej łączyć je z jakimś źródłem białka i tłuszczu jak skyr, czy wspomniany już serek wiejski.

TRUSKAWKI

Moim zdaniem to jeden z najlepszych owoców jakie możemy wybrać. Są wyjątkowo niskokaloryczne, a dostarczają niezliczonych ilości witamin jak A, B1, B2, B3, B6, witaminy C, E oraz kwasu foliowego a także składników mineralnych jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk i mangan.

100 gramów truskawek to tylko 5 gramów cukrów. To jest bardzo mało jak na owoce, stąd też moje polecenie ich osobom z cukrzycą.

MALINY

Kolejnym owocem, którym warto się zainteresować są maliny. One są źródłem witaminy A i C, a także karotenoidów, czy też potasu, wapnia, magnezu i miedzi i również są wymieniane jako jeden z najlepszych źródeł antyoksydantów.

Maliny też są niskokaloryczne, a w 100 gramach mają tylko 5 gramów cukru, a do tego naprawdę sporo, bo 6 gramów błonnika pokarmowego. Maliny można ze spokojem zjeść w większych ilościach, ale też polecam je z czymś mieszać.

Przepis z malinami znajdziecie w moim najnowszym eBooku z przepisami dla dzieci. Są tam tosty francuskie z ricottą i malinami. Polecam mocno, przepisy znajdziecie w moim sklepie na nieslodze.com.

BRZOSKWINIE

Kolejnym owocem uważanym za dobre źródło antyoksydantów są brzoskwinie. One dostarczą nam istotnych ilości witamin jak witamina C, B3, czy witamina A, a także składników mineralnych jak potas i magnez.

Brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny i w jednej sztuce mamy około 8 gramów węglowodanów. To jest niewiele, dlatego 1 brzoskwinia może być całkiem fajną przekąską dla osób z cukrzycą.

JEŻYNY

Ostatnim owocem, który warto wymienić są jeżyny. One są niezwykle często wymieniane jako źródło antyoksydantów, a jedząc je uzupełnimy naszą dietę w witaminy C i K, a także mangan, czy błonnik pokarmowy.

W 100 gramach jeżyn mamy niecałe 10 gramów węglowodanów, a ich indeks glikemiczny jest szacowany jako niski.

Jeśli chcesz wiedzieć w jakich warzywach, przyprawach i innych produktach znajdziecie w filmie poniżej.
Idź do oryginalnego materiału