Anna Lewandowska robi rosół inaczej niż wszyscy. Dzięki temu ulubiona zupa Polaków staje się „magiczna”

zdrowie.wprost.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Rosół Źródło: Archiwum prywatne / Pauliny Cywki


Rosół to ulubiony przysmak wielu Polaków. w okresie jesienno-zimowym chętnie sięga też po niego Anna Lewandowska. Trenerka odchodzi od tradycji kulinarnych i przygotowuje „magiczny” rosół o wielu cennych adekwatnościach. Poznaj sekret tej zupy.


Przepis na idealny rosół jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Przygotowując tę zupę, często podążamy śladem naszych babć i mam. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zejść z utartego kulinarnego szlaku i poszukać sposobów na urozmaicenie tego klasyka. Ciekawych inspiracji dostarcza między innymi Anna Lewandowska, która podzieliła się nietypową recepturą na rosół. Wpis, jaki opublikowała na blogu, zebrał mnóstwo pozytywnych komentarzy. Internauci są zgodni, iż przysmak w wykonaniu żony Roberta Lewandowskiego nie ma sobie równych. Dają temu wyraz w komentarzach. Oto niektóre z nich: „Rosół przepyszny!!!”, „Dzisiaj właśnie zrobiłam ten magiczny rosół. Wyszedł bardzo pyszny i wszystkim w rodzinie smakował. Przepis rewelacyjny!”, „Zrobiłam! Pycha”.


Jak zrobić rosół według Anny Lewandowskiej?


Anna Lewandowska, tworząc swój przepis, inspirowała się Kuchnią Pięciu Przemian. Ta koncepcja wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien być komponowany w taki sposób, by odzwierciedlać pięć żywiołów – ogień, ziemię, drzewa, metal oraz wodę. Przyporządkowano im konkretne smaki. Ogień reprezentuje smak gorzki, ziemia – słodki, a woda – słony. Natomiast drzewa i metal to odpowiednio smak kwaśny i ostry. Dlatego żona Roberta Lewandowskiego wzbogaca swój rosół o składniki, takie jak:


kurkumę (żywioł ognia),


kminek (żywioł ziemi),


pieprz cayenne, imbir (żywioł metalu),


sól (żywioł wody),


ocet jabłkowy (żywioł drzew).
Idź do oryginalnego materiału