Angielskie śniadanie w wersji odchudzonej. Co zrobić, aby było mniej kaloryczne?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Angielskie śniadanie Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Angielskie śniadanie może być korzystne dla zdrowia, szczególnie w wersji odchudzonej. Poznaj nasz przepis na pyszne śniadanie angielskie w wersji fit.


Jak twierdził angielski pisarz W. Somerset Maugham „Aby dobrze się odżywiać w Anglii, należy jeść śniadanie trzy razy dziennie”. Tradycyjne angielskie śniadanie jest nie tylko daniem narodowym, ale także częścią brytyjskiej kultury. Początki celebrowania śniadań sięgają XIV wieku, kiedy to angielska szlachta w swoich wiejskich domach urządzała prawdziwe uczty dla gości zaproszonych na polowania czy z innych okazji. Na takie śniadania podawano najlepsze mięsa, w tym bekon, ale i wędzone ryby, pieczenie i wiele innych dań, które wskazywały na zamożność domostwa. W następnych wiekach śniadanie uprościło się i upowszechniło na wszystkie warstwy społeczne i wszystkie regiony kraju, przybierając znaną nam do dzisiaj formę. Standardowe składniki angielskiego śniadania to jajka, bekon, kiełbaski, kaszanka, fasolka w pomidorach, grillowane pieczarki i pomidory oraz smażony chleb lub tosty.


Czy angielskie śniadanie jest zdrowe?


Według wielu współczesnych dietetyków śniadanie na słono, a nie takie oparte na cukrze i węglowodanach, to bardzo dobra opcja na pierwszy posiłek dnia. Dzięki niemu unikamy szkodliwych dla organizmu skoków insuliny, a jeżeli zawiera białko, błonnik i tłuszcze zapewni nam uczucie sytości na długo. Biochemiczka Jessie Inchauspé w swojej popularnej w tej chwili książce „Glukozowa rewolucja” również poleca tradycyjne angielskie śniadanie jako jedną z opcji śniadań dobrych dla utrzymania glukozy na stabilnym poziomie.


W tradycyjnym angielskim śniadaniu znajdziemy białko, którego źródłem są jajka i mięso oraz błonnik zawarty w pieczonych pomidorach, pieczarkach i fasolce co spełnia warunki wartościowego śniadania. Niestety zawiera ono także dużo tłuszczu, choćby chleb dodawany do angielskiego śniadania jest tradycyjnie smażony na tłuszczu wytopionym z bekonu. Pełne angielskie śniadanie, z dodatkiem pieczywa, bekonu i kaszanki to choćby 800 kalorii. Dobrą opcją jest więc „odchudzenie” takiego śniadania, co pozwoli zmniejszyć kalorie choćby o połowę, przez cały czas zachowując jednak jego walory odżywcze i smakowe.


Odchudzone angielskie śniadanie


W wersji odchudzonej śniadania zrezygnujemy z bekonu oraz kaszanki, zachowamy za to kiełbaski. Warto sięgnąć po kiełbaski najwyższej jakości, z ulubionego mięsa. W porcji podamy jedno jajko, zamiast często stosowanych dwóch, a smażony pszenny chleb zamienimy na kawałek chleba pełnoziarnistego. Można też całkowicie zrezygnować z pieczywa, bo pozostałe składniki w tym fasolka, dostarczą nam już wystarczająco energii. Smażyć będziemy na zdrowej oliwie z oliwek, redukując tłuszcze odzwierzęce.


Źródła:


englishbreakfastsociety.com


bbcgoodfood.com


Jessie Inchauspé, „Glukozowa Rewolucja” Wydawnictwo Marginesy, 2023
Idź do oryginalnego materiału