Alergia na jajka pojawia się, gdy układ odpornościowy uznaje białka jaj za substancje szkodliwe. Tak więc, próbując bronić organizmu przed tymi „najeźdźcami”, reaguje nieproporcjonalnie i generuje reakcję zapalną i alergiczną.
Chociaż alergia na jajka może wystąpić u osób w każdym wieku, najczęściej pojawia się u dzieci. Według danych Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii jest to druga po mleku krowim najczęstsza alergia pokarmowa u małych dzieci.
Mówiąc dokładniej, dotyczy około 0,9% wszystkich dzieci i 1,3% dzieci poniżej 5 roku życia. Jak ją rozpoznać? Jakie są zagrożenia? W niniejszym artykule podamy Ci wszystkie szczegóły.
Czym jest alergia na jajka i dlaczego się pojawia?
Alergia na jaja pojawia się, gdy układ odpornościowy nadmiernie reaguje na białka zawarte w białku lub żółtku, uznając je za szkodliwe dla organizmu.
Pośredniczy w tym immunoglobulina E (IgE), która jest przeciwciałem wiążącym się z antygenami – w tym przypadku białkami jaja – i wyzwala odpowiedź w układzie odpornościowym. Tak więc, gdy osoba dotknięta chorobą spożywa jajko lub jego pochodne, jej organizm uwalnia histaminę i inne substancje chemiczne, które wywołują reakcję zapalną.
Objawy mogą wahać się od łagodnych do ciężkich, od zwykłej wysypki do wstrząsu anafilaktycznego (rzadkie przypadki). Na szczęście 70% dotkniętych dzieci zwykle wyrasta z tego problemu po 16 roku życia.
Badanie przeprowadzone w International Archives of Allergy and Immunology wykazuje, iż wczesne wprowadzenie jajek do diety może zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej alergii u dzieci.Objawy alergii na jajka
Obraz kliniczny alergii na jajka może rozwinąć się niedługo po spożyciu pokarmu lub w ciągu dwóch godzin. Często ma cechy podobne do innych alergii pokarmowych. Powoduje objawy skórne, żołądkowo-jelitowe i oddechowe, takie jak:
- Rozlana pokrzywka (pokrzywka powodująca intensywny świąd).
- Swędzenie ust i języka.
- Obrzęk naczynioruchowy (obrzęk występujący pod skórą).
- Ból brzucha.
- Biegunka.
- Wymioty.
- Odwodnienie.
- Zatkany nos i zwiększona ilość śluzu.
- Kichanie.
- Kaszel.
- Ucisk w klatce piersiowej lub duszność.
Wstrząs anafilaktyczny
Gdy reakcja alergiczna jest ciężka, może wywołać zagrażającą życiu reakcję anafilaktyczną. Wymaga to natychmiastowej interwencji medycznej, gdyż konieczne będzie podanie adrenaliny. Objawy ostrzegawcze są następujące:
- Ciężka niewydolność oddechowa.
- Ból brzucha.
- Przyspieszone tętno.
- Zawroty głowy, spadek ciśnienia krwi i utrata przytomności.
Inne komplikacje
Oprócz anafilaksji reakcja układu odpornościowego na alergię na jaja może prowadzić do innych powikłań zdrowotnych. Oto te najczęstsze:
- Alergie na inne pokarmy, takie jak mleko, orzeszki ziemne lub soja.
- Alergie na roztocza, pyłki lub sierść zwierząt domowych.
- Atopowe zapalenie skóry.
- Astma.
Bardzo ważne jest, aby być świadomym objawów alergii na jajka, niezależnie od tego, jak łagodne mogą one być. Ich nasilenie może się różnić w zależności od pacjenta. I choćby jeżeli na początku mogło być łagodne, później może objawić się w cięższej postaci.
Gdy lekarz uzna, iż istnieje duże ryzyko anafilaksji, może zalecić pilne podanie adrenaliny. Automatyczny wstrzykiwacz, jakim dysponuje, ułatwi jego użycie.
Sądzimy, iż możesz być zainteresowany przeczytaniem tego artykułu: Co to jest alergia emocjonalna i jak się ją leczy?
Alergia na jajka u dzieci
Alergia na jajka jest uważana za chorobę wieku dziecięcego, ponieważ zwykle objawia się u dzieci poniżej 5 roku życia. Jej pierwsze objawy zauważalne są zwykle przy wprowadzeniu jajek do żywienia uzupełniającego dziecka.
W większości przypadków dzieci są uczulone na alergeny zawarte w białku jaja, ale nie na alergeny zawarte w żółtku. Mimo to stan ten zwykle ustępuje w 70% przypadków przed okresem dojrzewania.
Pozostały odsetek nadal doświadcza uporczywej alergii w wieku dorosłym. Przypadki te zasługują na szczególną uwagę, ponieważ zwiększa się również ryzyko wystąpienia ciężkich reakcji.
Alergie na jajka u dorosłych
Początek alergii na jajka w wieku dorosłym jest niezwykle rzadki. Często wiąże się to z historią innych rodzajów alergii pokarmowych. Zgłaszano jednak przypadki nagłej alergii bez historii nietolerancji.
Publikacja w Clinical and Molecular Allergy sugeruje, iż stres, zmiany mikroflory, choroby zapalne jelit i niektóre leki mogą być odpowiedzialne za pojawienie się tej alergii w wieku dorosłym.
Jednak najczęściej zaczyna się ona w dzieciństwie i trwa do dorosłości. Rokowanie w tych przypadkach nie jest zbyt dobre, ponieważ istnieje duże ryzyko wystąpienia ciężkich reakcji.
Badanie przeprowadzone przez International Journal of Molecular Sciences ujawnia, iż w wieku dorosłym alergia na białko i żółtko jaja występuje częściej.[/atomik-w-tekście]Kiedy skonsultować się z lekarzem
Konieczne jest zasięgnięcie porady lekarskiej, jeżeli po spożyciu jaj lub produktów zawierających jaja wystąpią kliniczne objawy alergii. jeżeli to możliwe, należy skonsultować się ze specjalistą, gdy tylko wystąpi reakcja. W ten sposób profesjonalista może obserwować objawy i łatwiej postawić diagnozę.
Alergia na jajka – diagnostyka
Aby przeprowadzić diagnozę alergii na jaja, lekarz rozpoczyna od szczegółowego badania historii klinicznej pacjenta i badania przedmiotowego. Następnie sugeruje wykonanie testów alergicznych in vitro lub in vivo w celu potwierdzenia stanu alergicznego.
Według informacji z Pediatric Clinics of North America testy te obejmują:
- Pomiar przeciwciał IgE swoistych dla żywności.
- Punktowe testy skórne.
- Atopowy test płatkowy (APT).
- Diagnostyczna dieta eliminacyjna.
[atomik-in-text]Podczas wywiadu należy szczegółowo opisać wszelkie informacje dotyczące spożycia jaj w diecie oraz późniejszych reakcji. W tym miejscu konieczne jest również podanie danych dotyczących rodzinnej historii alergii na jajka lub innych alergii pokarmowych.
Alergia na jajka – leczenie
Podobnie jak w przypadku innych alergii pokarmowych, leczeniem pierwszego rzutu w przypadku alergii na jajka jest unikanie spożywania jaj i produktów jajecznych. Lekarz sugeruje również plan postępowania w przypadku wystąpienia alergii. Obejmuje to:
- Leki przeciwhistaminowe. Są dostępne bez recepty i mogą pomóc złagodzić objawy w łagodniejszych przypadkach. Nie pomagają, jeżeli występuje reakcja anafilaktyczna.
- Awaryjne zastrzyki z epinefryny. Jak wspomniano powyżej, zastrzyk ten stosuje się, jeżeli występują objawy anafilaksji. Służy do rozluźnienia mięśni dróg oddechowych i obkurczenia naczyń krwionośnych.
Doustna terapia odczulająca
Ponieważ jajka są bardzo powszechnym pokarmem, występują w wielu produktach spożywczych, a choćby lekach, trudno jest ich całkowicie uniknąć. W odpowiedzi na to opracowano doustne leczenie odczulające.
Nazywana także immunoterapią doustną, metoda ta polega na podawaniu bardzo małych dawek pokarmu i stopniowym zwiększaniu porcji tak, aby organizm przystosował się do niego. Może trwać od tygodni do miesięcy i działa choćby w 70% przypadków.
Badanie opublikowane w Cochrane Library: Cochrane Reviews wykazały, iż to leczenie ma ogromny potencjał w zakresie zwiększenia tolerancji na jaja.[/atomik-w-tekście]
Pacjent musi być cały czas pod nadzorem lekarza, ponieważ istnieje możliwość wystąpienia objawów alergii. Edukacja pacjenta i rodziny jest kluczem do opanowania reakcji i osiągnięcia sukcesu w tej terapii.
Produkty, które zwykle zawierają jaja
Należy wziąć pod uwagę, iż jaja są obecne w wielu produktach dostępnych na rynku. Stąd znaczenie sprawdzania etykiet w ramach strategii unikania objawów tej alergii. Często występują one w następujących produktach spożywczych:
- Wypieki.
- Przemysłowe produkty ultraprzetworzone.
- Desery mleczne.
- Cukierki i słodycze.
- Sosy i dressingi.
- Kawa ze śmietanką.
Podoba Ci się ten artykuł? Możesz także przeczytać:Sezam na liście głównych alergenów pokarmowych
Czy osoby z alergią na jajka mogą jeść pieczone jajka?
Krótka odpowiedź na to pytanie brzmi: być może. Do tej pory zaobserwowano, iż pacjenci z alergią na jaja mają tendencję do tolerowania wypieków zawierających jaja.
W publikacji w NIH Research Matters sugeruje się, iż dzieje się tak, ponieważ wysokie temperatury pieczenia pomagają rozkładać białka jaja, które powodują alergie.
Z tego powodu ten sposób pieczenia jest często brany pod uwagę w doustnej terapii odczulającej. Przy starannym monitorowaniu, spożywanie pieczonych produktów jajecznych wydaje się bezpieczne dla dzieci. Mimo to należy zachować nadzór lekarski.
Alergia na jajka, jedna z najczęstszych alergii pokarmowych
Należy pamiętać, iż alergia na jajka jest drugą najczęściej występującą alergią pokarmową u dzieci. Zwracanie uwagi na jej objawy jest kluczowe, aby zadziałać we właściwym czasie i we adekwatny sposób. Nigdy nie należy lekceważyć faktu, iż alergia ta może prowadzić do zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych.
Na szczęście w ponad 70% przypadków ustępuje po okresie dojrzewania. We wszystkich przypadkach wskazane jest unikanie obecności jaj i ich pochodnych w diecie. Tylko wtedy, gdy lekarz zaleci terapię odczulającą, możliwe jest stopniowe wprowadzanie tego składnika do diety.