ABC Choroby Cukrzycowej Stóp/ G jak Glukoza – Leczenie ran zaczyna się od cukru

forumleczeniaran.pl 1 dzień temu

Niewyrównana glikemia w przebiegu cukrzycy jest jednym z głównych czynników prowadzących do powstawania owrzodzeń. Zarówno podwyższony, jak i obniżony poziom glukozy we krwi, znacząco utrudniają gojenie, zwiększają ryzyko infekcji, a także innych poważnych powikłań, w tym amputacji kończyny. Zrozumienie, w jaki sposób wyrównanie glikemii może wspierać leczenie ran jest najważniejsze dla powodzenia całej terapii. Jak w takim razie prawidłowo monitorować jej poziom?

Cukrzyca, a w szczególności wysoki poziom cukru we krwi, uszkadza nerwy prowadząc do neuropatii cukrzycowej i zwiększając ryzyko rozwoju trudno gojących się owrzodzeń.

Hiperglikemia a hipoglikemia – podstawowe różnice

  1. Hiperglikemia

Hiperglikemia to wzrost glukozy we krwi do ponad 100 mg/dl na czczo i ponad 140 mg/dl w ciągu 2 godzin po posiłku. Hiperglikemia wywołuje zaburzenia mechaniczne, które prowadzą do powikłań ogólnoustrojowych. W konsekwencji może rozwinąć się neuropatia i niedokrwienie. Hiperglikemia wyzwala bardzo wysokie poziomy wolnych rodników tlenowych (ang. ROS – reactive oxygen species), wywołując stres oksydacyjny, stany zapalne, degradację tkanek, trwałe uszkodzenia śródbłonka naczyń, obniżenie poziomu endogennego tlenku azotu (synraza eNOS) oraz powstanie zaawansowanych produktów glikacji białek i lipidów (ang. advanced glycation end-products – AGE), co z kolei prowadzi do trwałego uszkodzenia nerwów i naczyń.

Za wzrost poziomu glukozy we krwi odpowiedzialne są następujące czynniki:

  • błędy dietetyczne – duża ilość węglowodanów prostych/szybkowchłanialnych, a także pomijanie posiłków (dochodzi wówczas do wyrzutu glikogenu przez wątrobę);
  • niewłaściwe przyjmowanie leków hipoglikemicznych – pominięcie dawki, zbyt mała dawka, przyjmowanie leku o niewłaściwej porze;
  • błędna insulinoterapia – pominięcie dawki, brak zmiany miejsc aplikowania insuliny, zbyt niska dawka insuliny, przeterminowana insulina;
  • ostre stany zapalne i zakażenia;
  • brak aktywności fizycznej, amobilność.

Okresowa hiperglikemia występuje także przy przyjmowaniu niektórych leków-kortykosteroidów, β-adrenolityków (atenolol, metoprolol, propranolol); atypowych leków przeciwpsychotycznych (olanzapina, klozapina); diuretyków tiazydowych i tiazydopodobnych (np. hydrochlorotiazyd, chlorotalidon, klopamid) oraz antybiotyków z grupy fluorochinolonów (cyprofloksacyna, lewofloksacyna).

Objawy hiperglikemii:

  • wielomocz,
  • polidypsja (silne pragnienie),
  • odwodnienie,
  • obniżenie elastyczności skóry,
  • suchość skóry i błon śluzowych,
  • osłabienie i senność,
  • utrata masy ciała,
  • kwasica ketonowa,
  • zwiększona skłonność do zakażeń skóry i chorób układu moczowego.
  1. Hipoglikemia

Hipoglikemia to stan w którym dochodzi do spadku poziomu glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl. Kliniczna hipoglikemia występuje poniżej 50 mg/dl. Wśród przyczyn hipoglikemii należy wymienić następujące czynniki:

  • brak posiłku po aplikacji insuliny,
  • posiłki o zbyt niskiej kaloryczności,
  • zbyt duży odstęp pomiędzy aplikacją insuliny a posiłkiem,
  • intensywny wysiłek fizyczny,
  • spożycie alkoholu,
  • pominięcie posiłku, w tym nocnego (tuż przed snem).

Objawy hipoglikemii:

  • Neurowegetetywne – występują we wczesnej fazie niedocukrzenia: niepokój, drażliwość, nerwowość, osłabienie, bladość powłok, wzmożoną potliwość, częstoskurcz, umiarkowany wzrost ciśnienia tętniczego, poszerzenie źrenic;
  • Neuroglikopeniczne – występują w niedocukrzeniu ośrodkowego układu nerwowego (OUN) w długotrwałej hipoglikemii. Spadek glukozy może spowodować nieodwracalne zmiany w mózgu – trudności kojarzenia i myślenia, zaburzenia orientacji, mowy, koordynacji ruchów, splątanie, amnezję, drgawki, wzmożone, a następnie osłabione odruchy ścięgniste, dodatni objaw Babińskiego, utratę przytomności, śpiączkę.

Zaburzenia działania insuliny

Zaburzone działania insuliny, spowodowane spadkiem lub wzrostem glukozy we krwi, powodują namnażanie się wolnych kwasów tłuszczowych i obniżeniem poziomu tlenku azotu pochodzenia śródbłonkowego (synteza eNOS), insulinoopornością, stanem prozakrzepowym, dysfunkcją śródbłonka naczyń, nieprawidłowym uwalnianiem śródbłonkowych aktywatorów, dysfunkcją mięśni gładkich i naczyń, stresem oksydacyjnym.

Komentarz eksperta:

Rozwijający się stres oksydacyjny doprowadza do stwardnienia tętnic i odkładania się blaszek miażdżycowych w obrębie naczyń tętniczych, szczególnie w tętnicach wieńcowych i dystalnych tętnicach kończyn dolnych. U połowy chorych na cukrzycę występujące zaburzenia prowadzą do rozwoju neuropatii obwodowej spowodowanej przez glikację osłonek mielinowych nerwów. Destrukcja tkanek spowodowana jest przez obecność aktywnych MMP i multiplikację ROS, nadmiar prozapalnych cytokin, nadmierny napływ makrofagów. Wzrost prozapalnych cytokin nasila stres oksydacyjny, powoduje rozwój martwicy tkanek i opóźnia gojenie ran. Dochodzi do nieodwracalnych uszkodzeń nerwów i połączeń nerwowo-mięśniowych, spowolnienia angiogenezy i obniżenia wzrostu śródbłonka naczyń niezbędnego do rozwoju nowej tkanki” – dr n. med. i n. o zdr. Elżbieta Szkiler, pielęgniarka, ekspertka w dziedzinie leczenia ran.

Monitorowanie glikemii – czyli podstawa w prewencji i leczeniu owrzodzeń cukrzycowych

Utrzymanie poziomu glukozy we krwi na optymalnym poziomie jest niezbędne dla poprawy procesu gojenia. Insulinoterapia, doustne leki przeciwcukrzycowe oraz zmiany w stylu życia (dieta, aktywność fizyczna) odgrywają centralną rolę w zarządzaniu cukrzycą.

Metaboliczne uregulowanie cukrzycy i poziomu glukozy we krwi jest podstawowym elementem w leczeniu wszystkich ran, a zaraz obok odciążenia – warunkiem uzyskania gojenia. Norma glikemii (która jest taka sama dla osób zdrowych, jak i z cukrzycą) wynosi:

  • na czczo 70-100mg/dl
  • 1 godzina po posiłku <160 mg/dl
  • 2 godziny po posiłku <140mg/dl

Monitorowanie glikemii można przeprowadzać na kilka sposobów i w różnym czasie trwania monitoringu. Można je przeprowadzić przez określenie poziomu:

  • glukozy we krwi żylnej, pobranej po 8 godzinach od ostatniego posiłku,
  • glukozy dzięki glukometru,
  • glukozy w doustnym teście tolerancji glukozy (2h-OGTT, 2h-oral glucose tolerance test),
  • hemoglobiny glikowanej HgA1c – glikacja erytrocytów; wyrównanie glikemii w ciągu 120 dni (na poziom HgA1c wpływa m.in. stan zapalny); hemoglobina glikowana w niektórych stanach chorobowych daje wynik fałszywy (zawyżona u osób z: anemią spowodowaną niedoborem witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza, leczonych kwasem salicylowym, opiatami, przy hiperbilirubinemii w niewydolności nerek; zaniżona u: u chorych niewydolnością nerek i skróconym czasem przeżycia erytrocytów, leczonych preparatami zawierającymi witaminy B12, C i E, kwas foliowy i żelazo, u chorych RZS, nadużywających alkoholu, po przetoczeniu krwi u chorych z ciężką niewydolnością nerek niezależnie od poziomu glikemii),
  • glikowanej albuminy (GA) – wyrównanie glikemii w czasie 14-21 dni (stan zapalny nie ma wpływu na poziom GA);
  • fruktozaminy (FA) – glikacja białek krwi, wyrównanie glikemii w czasie 10-14 dni; w niektórych przypadkach wynik poziomu fruktozaminy może być fałszywy (zaniżony: w dyslipidemii i przy obniżeniu białek osocza, zawyżony: u chorych z przewlekłymi chorobami wątroby, gdzie HgA1c jest zaniżona),
  • 1,5-anhydroglucitol (1,5AG) – wyrównanie glikemii w czasie 7 dni;

Tabela: Zakresy referencyjne zależnie od rodzaju badania

Rodzaj badania Zakresy referencyjne
HgA1c
  • 5% u ludzi zdrowych, bez cukrzycy oznacza stężenie glikemii 76-120mg/dl,
  • <6% – glikemia wynosi 100-152mg/dl
  • <6,5% u chorych z wyrównaną cukrzycą typu I i krótkotrwałą cukrzycą typu II
  • <7% w długotrwałej cukrzycy typu II i u osób poniżej 65. roku życia, oznacza stężenie glikemii 123–185mg/dl
  • <8 % u chorych powyżej 70. roku życia oraz z cukrzycą powyżej 20 lat i powikłaniami mikronaczyniowymi, oznacza stężenie glikemii 147–217mg/dl
FA
  • osoby zdrowe: powyżej 285 μmol/l
  • cukrzyca wyrównana: 286 – 350 μmol/l
  • cukrzyca niewyrównana: powyżej 350 μmol/l
GA Norma 7,35–7,45, w cukrzycy 11,9-15,8%, chorzy nie muszą być na czczo

Źródła:

  1. Materiały edukacyjne autorstwa dr n. med. i n. o zdr. Elżbiety Szkiler
  2. Szkiler, „Problemy diagnozy i gojenia ran u pacjenta z zespołem stopy cukrzycowej”, Forum Leczenia Ran 2023;4(2):47-51

Idź do oryginalnego materiału