Zapotrzebowanie na kwas foliowy jest różne. Zależy m.in. od wieku, płci, a także stanu fizjologicznego. Szacuje się, iż zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Za co tak naprawdę odpowiada kwas foliowy i jakie mogą być skutki jego niedoboru?
Kwas foliowy – co to takiego?
Kwas foliowy zwany także folianem lub witaminą B9 ma najważniejsze znaczenie dla naszego zdrowia. Jest niezbędny każdej żywej komórce i warunkuje prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Kwas foliowy bierze także udział w podziałach komórek, w związku z czym jest bardzo istotny dla tkanek dzielących się, czyli chociażby komórek płodu. Odpowiada także za tworzenie otoczki ochronnej włókien nerwowych, które kształtują się niemal od samego początku poczęcia dziecka. Co więcej, kwas foliowy to witamina egzogenna. Nie jesteśmy więc samodzielnie zsyntetyzować, dlatego musimy dostarczać ją z zewnątrz. I choć kwas foliowy znajdziemy w ograniczonej puli produktów, jak wątróbka, szpinak, fasola, brokuły, kalafior czy otręby owsiane, tabletki sprawdzą się tutaj najlepiej. Produkty bogate w foliany nie są bowiem w stanie zapewnić nam podaży tego składnika na poziomie 400-600 μg (górna granica tyczy się kobiet w ciąży).
Najczęstsze objawy, które mogą świadczyć o tym, iż Twojemu organizmowi brakuje kwasu foliowego
#1 Bóle
W ciężkich przypadkach związanych z niedoborem kwasu foliowego mózg dostaje mniej tlenu niż powinien. W konsekwencji tętnice prowadzące krew do mózgu zaczynają puchnąć, co skutkuje bólami głowy. Mózg nie jest jednak jedynym narządem, który w takim przypadku jest niedotleniony. Ból więc może pojawić się również w innym częściach ciała, a zwłaszcza klatce piersiowej i nogach.
#2 Problemy z koncentracją
Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. jeżeli Twoje ciało walczy z niedoborem kwasu foliowego, możesz zmagać się z depresją, możesz mieć problemy z koncentracją i być rozdrażniony. jeżeli Twój organizm nie uzupełni niedoboru kwasu foliowego, możesz zwiększyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych zaburzeń, jak demencja czy choroba Alzheimera.
#3 Blada skóra
Hemoglobina, czyli białko zawarte w erytrocytach, czerwonych krwinkach, odpowiada za transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek znajdujących się w ciele człowieka. jeżeli w Twoim ciele brakuje kwasu foliowego, nie masz wystarczającej ilości czerwonych krwinek i hemoglobiny, aby zapewnić organom wewnętrznym wystarczającą ilość tlenu. Taki stan rzeczy może objawiać się osłabieniem, zmęczeniem, drętwieniem rąk, stóp i bladą skórą.
#4 Gorsze poczucie smak
Niektóre badania dowodzą, iż oprócz owrzodzeń jamy ustnej niedobór kwasu foliowego może problemy z poczuciem smaku. Dzieje się tak, ponieważ receptory smaku nie mogą wysyłać wiadomości do mózgu za pośrednictwem układu nerwowego.
#5 Duszności
Jeśli zauważasz, iż zaczyna brakować Ci tlenu podczas czynności, których wykonanie zwykle nie sprawiało Ci większego problemu, może to oznaczać, iż poziom krwinek czerwonych, które są odpowiedzialne za rozprowadzenie tlenu po wszystkich tkankach w organizmie człowieka. Objawowi może towarzyszyć przyspieszenie akcji serca i zawroty głowy, a choćby omdlenia.
#6 Problemy trawienne
Nudności, wymioty, bóle brzucha czy biegunka po spożytych posiłkach mogą być pierwszymi oznakami niedoboru kwasu foliowego w organizmie. W cięższych przypadkach możesz mieć do czynienia z anoreksją, która zwykle prowadzi do znacznej utraty masy ciała.
#7 Owrzodzenia i obrzęk języka
Te objawy występują zazwyczaj, kiedy niedobór kwasu foliowego jest naprawdę duży. Nie należy ich więc lekceważyć. Twój język w takim przypadku może być spuchnięty i czerwony. Obrzęk zwykle występuje z przodu języka i na jego bocznej krawędzi. Z powodu niedostatecznej ilości krwinek czerwonych możesz także odczuwać ból podczas połykania lub dostać zapalenia jamy ustnej.
Jak leczyć niedobór kwasu foliowego?
Kluczowe znaczenie ma tutaj dieta. jeżeli zmagasz się z niedoborem kwasu foliowego, zadbaj o to, aby w Twojej diecie znalazły się takie warzywa, jak brokuły, brukselka, szpinak i szparagi, a także fasola, grzyby, produkty pełnoziarniste czy owoce cytrusowe.
Ważne
Jeśli zauważysz u siebie którykolwiek z powyższych objawów, koniecznie udaj się do lekarza w celu potwierdzenia diagnozy. Lekarza, który będzie mógł stwierdzić, czy przyczyną faktycznie jest niedobór kwasu foliowego czy być może przyczyna jest jakaś inna. Dopiero potem zacznij zmieniać nawyki żywieniowe adekwatnie do zaleceń lekarza.