7 naturalnych środków zaradczych, które ukoją ból i przyspieszą leczenie ataków dny moczanowej

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Wszystko zaczyna się od obrzęku nadgarstka lub stawów w dłoniach i stopach. Niezależnie od przypadku i częstotliwości bólu, dna moczanowa to coś, czego wolimy unikać.

Mamy dla was 7 naturalnych środków zaradczych, które przyspieszą leczenie, złagodzą obrzęk i ukoją ból. Nagromadzony kwas moczowy to nic przyjemnego i wie o tym każdy, kto doświadczył ataku dny!

1. Czereśnie

Czereśnie zawierają antocyjany, flawonoidy, który wspomaga leczenie zapaleń i stanów zapalnych. Przeciwutleniacze zawarte w czereśniach złagodzą bóle i obniżą poziom kwasu moczowego. Eksperci zalecają spożywanie przynajmniej 20 czereśni dziennie.

2. Banany

Potas zawarty w bananach przyspiesza leczenie dny moczanowej, dzięki temu, iż skraplają kryształki kwasu, które zostają wydalone z organizmu. Banany są również naturalnym i zdrowym źródłem witaminy C. Ukoją ból i obrzęk. Warto spożywać 2-3 banany dziennie.

3. Ocet jabłkowy

Kwasowość octu jabłkowego sprawia, iż przeciwdziała zapaleniom. Wystarczy zaledwie łyżeczka na szklankę wody, by zauważyć znaczną poprawę. Napój należy pić dwa razy dziennie.

4. Sól Epsom

Sól Epsom dodana do ciepłej wody nie tylko ukoi ból i zrelaksuje obolałą cześć ciała, ale także obniży ciśnienie dzięki zawartym w niej magnezie. Wystarczy 20 minut, by poczuć zdecydowaną różnicę.

5. Sok z cytryny

Sok z cytryny zwiększa alkaliczność organizmu, co zmniejsza poziom kwasu moczowego we krwi. Skorzystaj z tej naturalnej metody, by przyspieszyć leczenie i ukoić ból.

6. Jabłka

Nie tylko ocet jabłkowy, ale również jabłka pomagają w przypadku dny moczanowej. Same owoce są źródłem kwasu jabłkowego, który zmniejsza stężenie kwasu moczowego w organizmie. Walczy z bólem i obrzękiem, więc warto sięgnąć po jabłka, gdy dna moczanowa zaczyna doskwierać.

7. Soda

Soda oczyszczona obniża poziom kwasu moczowego I pomaga zminimalizować ból. Wystarczy rozpuścić pół łyżeczki w szklance wody. Napoju nie należy spożywać więcej niż cztery razy dziennie, dłużej niż przez dwa tygodnie.

Idź do oryginalnego materiału