W Internecie można znaleźć wiele artykułów z zaleceniami odnośnie zdrowej diety i stylu życia. Jednak trzeba pamiętać, iż jest również druga strona medalu, czyli produkty spożywcze, których dla dobra naszego zdrowia należy unikać.
Podczas wybierania produktów spożywczych, podstawą jest dokładne sprawdzanie ich składów. Zdarza się, iż człowiek może nie zdawać sobie sprawy co kryją w sobie niektóre przysmaki. o ile Twoje zdrowie jest dla Ciebie istotne, powinieneś wiedzieć jakich produktów pod żadnym pozorem nie powinieneś wprowadzać do swojego menu.
1# Białe pieczywo
Białe pieczywo powstaje z mąki rafinowanej, która wcześniej zostaje poddana wielu procesom przetwarzania. W ich wyniku traci swoje cenne wartości tj. błonnik czy mikroelementy. Dieta bogata w produkty z mąki rafinowanej może prowadzić do insulinopodobności, cukrzycy typu 2, zaburzeń hormonalnych i otyłości.
2# Sztuczne soki
Mowa o sokach, które zostały tak jedynie nazwane, a w rzeczywistości nimi nie są. Jak rozpoznać, iż dany napój nie jest prawdziwym sokiem? Po pierwsze w składzie nie powinny znajdować się słodziki, barwniki czy konserwantów. Prawdziwy sok nie jest też formą rozcieńczoną. Nadmierne spożycie tego typu napojów może prowadzić do nadwagi, insulinooporności i cukrzycy.
3# Słodkie płatki śniadaniowe
To jedna z najgorszy opcji jaką możemy wybrać na śniadanie. Tym bardziej kiedy mówimy o dzieciach. W tego typu produktach pierwsze miejsce zajmuje cukier w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, sód oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Badania wykazały, iż słodkie płatki śniadaniowe są produktem niskoodżywczym.
4# Gotowe dania
Gotowe dania, które wystarczy jedynie odgrzać w piekarniku, mikrofali lub na patelni zajmując coraz więcej sklepowych półek. Jest to szybka, tania i prosta w przygotowaniu opcja. Jednak nie jest dobra dla naszego zdrowia. Tego typu produkty zawierają w sobie utwardzone kwasy tłuszczowe i niestety zwykle produkowane są ze słabej jakości produktów. Korzystają z tej opcji na co dzień możemy zwiększyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób serca, czy cukrzycy i otyłości.
5# Produkty o wysokiej zawartości soli
Nie da się ukryć, iż nasze kubki smakowe uwielbiają sól, a producenci żywności dobrze zdają sobie z tego sprawę. Jednak nadmierne spożycie tej substancji negatywnie oddziałuje na nasz organizm. Badania wykazały zależność pomiędzy zbyt dużym spożyciem soli, a częstszym występowaniem raka żołądka. Sól sama w sobie nie jest substancją rakotwórczą, jednak jej nieumiejętne wykorzystanie może odbić się na naszym zdrowiu.
6# Przetworzone mięso
Mowa o mięsie będącym składnikiem przetworzonych produktów takich jak konserwy, wędliny, nuggetsy, kiełbasy, parówki, salami, peklowane mięso. Regularne spożywanie mięsa przetworzonego zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy. Ponadto związki zawarte w tego typu produktach, zwiększają ryzyko miażdżycy, cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego.
7# Gotowe ciasta
Głównym składnikiem gotowych ciast, ciastek i ciasteczek jest cukier, tłuszcze trans, spulchniacze, konserwanty i inne chemiczne dodatki. Jak wiemy takie substancje nie sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Co więcej idealna kombinacja tych składników, często prowadzi do tego, iż uzależniamy się os słodkich przekąsek. W konsekwencji zjadamy ich coraz więcej i więcej. Nie trzeba być ekspertem, żeby przewidzieć do czego może to doprowadzić.