6 pomysłów na dania ze szparagami. Na liście sałatki, szparagi w cieście i naleśniki szparagowe

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka ze szparagów i truskawek Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow


Szparagowy sezon trwa i warto wykorzystać go w pełni. Podpowiadamy, jakie dania można przyrządzić zarówno z białych jak i zielonych szparagów.


Można je gotować, smażyć, piec albo zajadać się nimi na surowo. Szparagi dają ogromne możliwości w kuchni, a ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Co zrobić ze szparagów?


Sprawdzone przepisy na dania ze szparagami


Jeśli szukasz pomysłów na szparagi, wykorzystaj nasze inspiracje i sprawdzone przepisy na szparagowe dania.


Dlaczego warto jeść szparagi?


Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne – warto wiedzieć, iż 100 g ugotowanych szparagów zawiera 22 kcal. Mają również niski indeks glikemiczny (IG 15), co sprawia, iż mogą po nie sięgać śmiało osoby z insulinoopornością lub cukrzycą. Szparagi są bogate w witaminę K, istotną w profilaktyce osteoporozy, kwas foliowy, szczególnie wartościowy dla kobiet w ciąży oraz beta-karoten, który jest dobry dla serca. Szparagi są też źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń i fosfor. Te z kolei będą wsparciem dla zdrowia zębów i kości. Na liście dobroczynnych składników szparagów nie sposób nie wymienić błonnika, który usprawni trawienie i pomaga zadbać o zdrowe jelita.


Jakie szparagi wybrać?


Na rynku dostępne są białe, zielone i fioletowe szparagi. Które wybrać? To zależy od indywidualnych upodobań. Trzeba tylko pamiętać, iż białe szparagi należy obrać, bo ich skórka jest łykowata. Gotując białe szparagi, trzeba obowiązkowo dodać do wody cukier (tyle samo cukru, co soli), który zniweluje lekką goryczkę warzywa i podkręci szparagowy smak. Wszystkie szparagi, niezależnie od koloru, można jeść także na surowo (białe szparagi tu również należy najpierw obrać).
Idź do oryginalnego materiału