6 deserów dla osób z celiakią, których warto spróbować

krokdozdrowia.com 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Przepis na wegańskie i bezglutenowe brownie ze słodkich ziemniaków - lista deserów dla osób z celiakią


Czy wiesz, iż robienie deserów dla osób z celiakią nie jest trudne? Lista deserów dla osób z celiakią jest długa i stale rośnie. Możliwości jest mnóstwo, a dodatkowo można przygotować pyszne przepisy, które będą odpowiednie dla całej rodziny.

W tym artykule podzielimy się 5 najbardziej zróżnicowanymi deserami, abyś mógł wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada. Nie wahaj się spróbować ich wszystkich – obiecujemy, iż są pyszne i idealne dla wszystkich podniebienia!

Celiakia i jej konsekwencje

Celiakia to problem układu odpornościowego, który pojawia się, gdy reaguje on negatywnie na spożycie glutenu. W rezultacie wyściółka jelita cienkiego jest uszkodzona, co uniemożliwia normalne wchłanianie składników odżywczych. Ponadto, według US National Library of Medicine, uszkodzenie to może powodować:

  • Biegunkę
  • Obrzęk brzucha
  • Zmęczenie
  • Niedokrwistość
  • Utratę masy ciała

Z tego powodu osoby z celiakią powinny wyeliminować ze swojej diety wszystkie pokarmy zawierające gluten. Są to żyto, pszenica, jęczmień i wszystkie jego pochodne (między innymi mąka, chleb, makaron, ciastka).

Lista deserów dla osób z celiakią

Biorąc pod uwagę zalecenia dietetyczne i zastosowania, których powinny przestrzegać osoby z celiakią, można powiedzieć, iż istnieją dwie możliwości przygotowania bezglutenowych deserów i słodyczy:

  • Dopracowane receptury, które w oryginalnej wersji zawierają składniki bezglutenowe: flany, lody, sorbety, musy czy szaszłyki owocowe (między innymi).
  • Desery, które zawierają gluten, używając mąki odpowiedniej dla osób z celiakią: ciastka, ciasta, herbatniki itp.

W tym ostatnim przypadku w dzisiejszych czasach istnieje szeroki wachlarz możliwości wyboru rodzaju mąki. Najczęściej spotykane są mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane, z ciecierzycy, migdałowe i kasztanowe.

W każdym razie ważne jest, aby upewnić się, iż wybierasz produkty, które są w 100% bezglutenowe. Aby to zrobić, warto czytać etykiety i szukać jakiegoś identyfikatora, który to potwierdza:

  • Konkretne oznaczenie „produkt bezglutenowy”.
  • Rysunek skreślonego kłosa kukurydzy.

Myślimy, iż spodoba Ci się również ten artykuł: Gluten w diecie wegetariańskiej: co powinieneś wiedzieć

Lista deserów dla osób z celiakią – 6 pysznych opcji

Teraz, gdy znasz już ogólne wytyczne dotyczące przygotowywania bezglutenowych deserów, przyjrzyjmy się niektórym konkretnym przepisom. Wszystkie są bardzo słodkie, łatwe w przygotowaniu i odpowiednie dla całej rodziny.

1. Mus czekoladowy

Najlepszą kwestią w tym przepisie jest to, iż nie musisz go dostosowywać, ponieważ sam w sobie jest bezglutenowy.

Jednym z najczęściej używanych składników do robienia deserów jest czekolada, ponieważ kilka osób może oprzeć się jej wybornemu smakowi.

Mus to bardzo smaczny i lekki przepis, wykonany ze składników naturalnie bezglutenowych. A więc do dzieła – przygotujmy pierwszy z deserów odpowiednich dla osób z celiakią.

Składniki

  • 250 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów masła
  • 4 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki

Przygotowanie

  • Pierwszym krokiem do przygotowania tego musu jest roztopienie czekolady z masłem. Możemy to zrobić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Kiedy będzie gotowy, odłóż go na bok.
  • Następnie do dużej, czystej miski wlej śmietankę i ubij ją trzepaczką. Należy ją schłodzić w lodówce.
  • Teraz oddziel białka i żółtka. Te ostatnie należy dodać do miski z czekoladą (która musiała już wystygnąć). Następnie ubij białka. W połowie procesu dodaj cukier i kontynuuj, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  • Ubite białka przełóż do miski z czekoladą. Ten krok należy wykonywać stopniowo i dzięki ruchów obejmujących. Następnie czynność należy powtórzyć, dodając śmietanę. Nie należy dodawać jej od razu, ale w małych porcjach.
  • Umieść mus w szklankach, filiżankach lub pojedynczych foremkach i wstaw do lodówki na chwilę przed podaniem.

2. Lista deserów dla osób z celiakią – flan

Flan to jeden z najczęściej spożywanych tradycyjnych deserów. Ma wiele wersji i większość z nich jest odpowiednia dla osób, które nie mogą jeść glutenu.

Tutaj sugerujemy przygotowanie flanu serowego. To idealna opcja deseru na upalne dni.

Składniki na flan

  • 500 mililitrów mleka
  • 300 gramów twarogu lub lekkiego sera
  • 100 gramów cukru
  • 4 jajka
  • Pół łyżeczki esencji waniliowej

Składniki na karmel

  • 60 gramów cukru
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  • Przed rozpoczęciem rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Następnie przygotowujemy karmel. Aby to zrobić, rozpuść cukier w rondelku z dwiema łyżkami wody i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy nabierze bursztynowego odcienia, zdejmij go z ognia i umieść na dnie patelni lub dużej formy.
  • Następnie w misce umieść wszystkie składniki ciasta: mleko, jajka, cukier, esencję waniliową i ser. dzięki blendera zmiksuj zawartość i wypełnij foremki karmelem.
  • Pojemnik (lub pojemniki) z flanem wprowadzamy do większej i głębszej blachy, odpowiedniej do piekarnika. Napełnij wodą do pieczenia w kąpieli wodnej i piecz przez 50 do 60 minut, aż ciasto się zetnie.
  • Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i ostudzić flan przed wyjęciem go z formy. Jeśli nie ma być spożyty od razu, powinien być schłodzony.

Ten serowy placek można podawać bez zmian lub udekorować świeżymi truskawkami i odrobiną śmietany.

3. Podstawowy biszkopt bezglutenowy

Ciasto bezglutenowe doskonale się sprawdza w przypadku osób z celiakią.

Tego idealnego ciasta nie może zabraknąć w żadnej książce z przepisami na bezglutenowe desery.

Chociaż pierwszych kilka razy zrobienie tego ciasta może przyprawić o ból głowy, w rzeczywistości możliwe jest uzyskanie ciast tak samo lub choćby bardziej puszystych niż tych zrobionych przy użyciu konwencjonalnej mąki pszennej.

Podoba Ci się ten artykuł? Możesz także przeczytać: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta bezglutenowa?

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 gramów cukru (100 + 100 osobno)
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 150 gramów mąki kukurydzianej
  • 16 gramów drożdży piekarskich
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek wody (75 mililitrów)
  • 2 łyżki oleju (30 mililitrów)
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  • Na początek przykryj podstawę 24-centymetrowej tortownicy papierem pergaminowym. Następnie posmaruj wszystkie ściany odrobiną masła.
  • Następnie włącz piekarnik na 160 stopni, z grzaniem góra-dół.
  • W dużej misce wymieszaj obie mąki z drożdżami.
  • Z drugiej strony oddziel żółtka od białek. Za pomocą elektrycznej trzepaczki zacznij ubijać białka. W połowie procesu dodaj 100 gramów cukru i szczyptę soli. Kontynuuj ubijanie, aż piana będzie sztywna. Odstaw do lodówki.
  • Zrób to samo z żółtkami, razem z resztą cukru (100 gramów więcej). Płyn powinien być białawy i lekko pienisty. Dodaj skórkę z pomarańczy (bez białej części) i sok.
  • Następnie dodaj mąkę: przesiej ją przez sito i stopniowo mieszaj. jeżeli ciasto jest trochę za gęste, można dodać odrobinę wody. Następnie należy dodać białka, powoli i ostrożnie mieszając od dołu do góry.
  • Wlej mieszaninę do formy. Aby uniknąć pęcherzyków powietrza, delikatnie postukaj pojemnikiem z mieszaniną o blat. Następnie całość można wstawić do piekarnika na 45 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól mu trochę ostygnąć przed wyjęciem go z formy.

Ciasto można podawać bez dodatków, ponieważ element pomarańczy nadaje mu wyjątkowy smak.

Jeśli jednak chcesz coś zmienić, możesz wypełnić je lub pokryć roztopioną czekoladą, domowym kremem cukierniczym, dżemem, świeżymi owocami itp.

4. Lista deserów dla osób z celiakią – lody jogurtowo-owocowe

Lody to kolejny sposób na pyszny bezglutenowy deser.

To bardzo smaczny deser, idealny na letni lunch lub upalny dzień. To doskonała propozycja dla osób cierpiących na celiakię, ale też zdrowsza wersja klasycznych lodów śmietankowych.

Składniki

  • 2 jogurty greckie (250 gramów).
  • 250 gramów truskawek i jeżyn (lub dowolnych czerwonych owoców, do smaku).

Przygotowanie

  • Dobrze umyj owoce i oddziel liście od truskawek. Pokrój na małe i nieregularne kawałki.
  • Wlej jogurt do miski i ostrożnie dodaj owoce. Wszystko trochę wymieszaj, aby równomiernie się rozłożyło.
  • Następnie przełóż lody do foremek na lody na patyku i wstaw je do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

5. Bezglutenowe czekoladowe brownie

Czekolada jest bohaterem, jeżeli chodzi o desery. Istnieje wiele bezglutenowych, czekoladowych przepisów.

Dla łasuchów i wszystkich miłośników tego klasycznego deseru z amerykańskich wypieków nie może zabraknąć wilgotnego brownie.

Składniki

  • 225 gramów ciemnej czekolady
  • 150 gramów cukru
  • 85 gramów masła
  • 2 jajka
  • 5 gramów kakao w proszku
  • 30 gramów mąki ryżowej
  • 140 gramów posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  • Przygotowanie deseru zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady w rondelku.
  • Następnie dzięki trzepaczki ubij jajka i cukier, a potem dodaj roztopioną czekoladę. Gdy oba składniki się połączą, dodaj mąkę i kakao. Na koniec wsyp orzechy włoskie.
  • Teraz przenieś to ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i ostudź brownie.

Sposobem na uzyskanie oryginalnego deseru dla osób z celiakią jest podanie brownie na ciepło z gałką lodów lub owocowym sorbetem.

6. Lista deserów dla osób z celiakią – tarta de Santiago

jeżeli jesteś fanem migdałów, nie możesz przegapić tego wspaniałego deseru.

W przeciwieństwie do większości ciast i herbatników, hiszpańska tarta de Santiago nie wymaga zastępowania mąki pszennej mąką bezglutenową, ponieważ jest przygotowywana w tradycyjny sposób z mielonych migdałów.

Składniki

  • 250 gramów mielonych migdałów Marcona (lub mąki migdałowej)
  • 250 gramów cukru
  • Pół łyżki cynamonu w proszku (5 gramów)
  • 5 jajek
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • Masło
  • 50 gramów cukru pudru

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie do miski wsyp cukier i wymieszaj ze skórką z cytryny (tylko żółta część skórki).
  • Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubij dzięki elektrycznej trzepaczki, aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Ciasto powinno mieć lekko białawy kolor.
  • Następnie stopniowo dodawaj mąkę migdałową. W takim przypadku do przygotowania mieszanki najlepiej użyć manualnej trzepaczki.
  • Niską formę o średnicy około 28 centymetrów wysmaruj masłem. Włóż do niej ciasto i piecz w piekarniku przez 30 minut, z ogrzewaniem góra-dół. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
  • Na koniec udekoruj wierzch cukrem pudrem.

O czym jeszcze należy pamiętać przygotowując desery dla osób z celiakią

Wspomnieliśmy już, iż aby oferować produkty całkowicie bezpieczne, musimy kupować składniki, które nie zawierają glutenu ani choćby jego śladowych ilości.

Ale w kuchni należy przestrzegać innych wytycznych, ponieważ zakażenie krzyżowe jest również niebezpieczne dla celiakii.

Jak wskazuje Stowarzyszenie Celiakii w Katalonii, zaleca się przechowywanie składników w oddzielnych szafkach lub na specjalnych półkach i zawsze dobrze zapakowane.

Ponadto należy dokładnie umyć wszystko, co mogło wcześniej mieć kontakt z glutenem: ręce, ubrania, powierzchnie i przybory.

Co więcej, w bardziej kulinarnej dziedzinie, musimy pamiętać, iż mąki bezglutenowe nie rosną w ten sam sposób, jak te tradycyjne. Z tego powodu zwykle nie zaleca się wymiany jednej mąki na inną, jeżeli ta nie została wcześniej przetestowana.

Najlepiej postępować zgodnie z przepisami, takimi jak te, które przedstawiliśmy, które są już opracowane z mąki i składników bezglutenowych.

Różne rodzaje deserów dla osób z celiakią – przygotuj je w domu

Lista deserów dla osób z celiakią jets długa i zawiera wiele inspirujących przepisów.

Dzięki pomysłom, które właśnie zaproponowaliśmy, przekonaliśmy się, iż istnieje wiele deserów dla osób z celiakią, które można przygotować i iż nie trzeba mieć dużego doświadczenia.

Pamiętaj, iż gotowanie dla osób z celiakią to coś więcej, niż tylko dobór odpowiednich składników. Dlatego jeżeli po raz pierwszy gotujesz bezglutenowo i masz wątpliwości, skonsultuj się z profesjonalistą lub kimś, kto ma większe doświadczenie i może Ci doradzić.

Idź do oryginalnego materiału