5 zbóż, z których powstają zdrowe i smaczne kaszki dla całej rodziny

epacjent.pl 10 miesięcy temu

Kaszka to zdrowa, pożywna i smaczna opcja na śniadanie nie tylko dla maluchów, ale też dla starszaków oraz osób dorosłych. Uczniowie szkół podstawowych, nastolatkowie i ich rodzice mają już wyrobione własne preferencje smakowe, w które kaszki instant raczej się nie wpisują. Zupełnie inną grupą produktów są tradycyjne kaszki, które gotuje się przez kilka minut przed podaniem. Oto 5 zbóż, które warto na stałe dodać do śniadaniowego menu.

Amarantus

Pierwsze zboże, a adekwatnie zboże rzekome na naszej liście to amarantus, który wielu osobom może kojarzyć się z nowoczesnymi trendami w dietetyce. To jednak tylko pozory, bo w rzeczywistości jest to jedna z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych. Jadali ją starożytni Inkowie, Majowie i Aztekowie, a dziś uprawiana jest już nie tylko w Ameryce Południowej, ale także na innych kontynentach. Dotarł również do Polski. Amarantus jest źródłem białka, tłuszczu oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, magnezu i wapnia. Kaszka amarantusowa HELPA może być bazą pożywnego i wartościowego śniadania.

Proso

Kolejne zboże, które stanowi doskonałą podstawę śniadania to proso, z którego robi się kaszkę jaglaną. Kaszka jaglana jest lekkostrawna i delikatna. To źródło węglowodanów, białka, błonnika, witamin (szczególnie z grupy B) i składników mineralnych (takich jak żelazo i krzem). Warto wprowadzić kaszkę jaglaną do rodzinnego menu.

Owies

Owsianka to jedno z najczęściej przygotowywanych posiłków na śniadanie. Jednak nie każdy lubi strukturę płatków owsianych. o ile i Ty nie możesz się do nich przekonać, spróbuj zastąpić je kaszką owsianą. Drobno zmielony owies ma jednorodną konsystencję i bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Na początek postaw na połączenia, które już znasz i lubisz – na rodzinne śniadanie możesz przygotować na przykład kaszkę owsianą z jabłkami i cynamonem.

Gryka

Kasza gryczana, tak samo jak ta jaglana, kojarzona jest głównie z daniami obiadowymi. Tymczasem jej kulinarna kuzynka – kaszka z gryki, jest bardzo dobrym komponentem śniadań, i to choćby tych na słodko! Fani charakterystycznego smaku tego zboża koniecznie muszą spróbować go w nowej, śniadaniowej odsłonie.

Komosa ryżowa

Quinoa, bo właśnie tak brzmi inna nazwa komosy ryżowej, pochodzi z Ameryki Południowej. To kolejne po amarantusie zboże rzekome, które wydaje się kulinarną nowością, choć znane jest od tysiącleci. Komosa to źródło m.in. białka, wapnia i dobroczynnych flawonoidów. Dobrze komponuje się z kaszką jaglaną. Do takiej mieszanki po zagotowaniu oraz ostudzeniu wystarczy dodać ulubione owoce (świeże lub liofilizowane), dodatek dobrego tłuszczu i pożywne śniadanie dla całej rodziny gotowe!

Idź do oryginalnego materiału