Jarmuż cieszy się coraz większą popularnością w społeczeństwie. Stanowi istotny element wielu pysznych dań, a jego walory smakowe sprawiają, iż produkt ten jest coraz powszechniej doceniany. Spektrum jego walorów jest bardzo szerokie, aczkolwiek wiele osób nie wie, w jaki sposób uwolnić pełnię potencjału tego warzywa. Dlatego też warto poznać przepisy na fit posiłki z użyciem jarmużu.
Co to jest jarmuż?
Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, albowiem zawiera ono spore ilości białka, błonnika oraz witamin. Jarmuż cechuje się nie tylko pysznym smakiem, ale również charakterystycznym wyglądem. Ma on długie zielone liście i stanowi jedną z najbardziej popularnych odmian kapusty w naszym kraju. Co istotne, jarmuż jest również bogatym źródłem takich pierwiastków jak magnez, fosfor czy żelazo. Dzięki temu świetnie sprawdza się on w diecie niemal wszystkich osób.
Roślinę tę można spotkać na polach uprawnych, w ogrodach warzywnych oraz na działkach. Jarmuż preferuje umiarkowany klimat i wilgotną glebę. Popularnie uprawia się go zarówno w pełnym słońcu, jak i w półcieniu. Można go zasiać wczesną wiosną lub późnym latem, w zależności od preferencji oraz klimatu panującego w danym regionie.
Jarmuż – adekwatności
Surowy jarmuż ma wiele adekwatności prozdrowotnych. Przede wszystkim roślina ta korzystnie działa na cały układ nerwowy, zapewniając mu dodatkową ochronę. Ważnym zadaniem jarmużu jest także wzmacnianie układu odpornościowego oraz zapobieganie występowaniu miażdżycy. Jego regularne spożywanie może również korzystnie działać na nasze samopoczucie i przyczyniać się do zwiększenia energii do działania. Co więcej, potrawy z tą rośliną są zalecane dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Jednym z zadań jarmużu jest bowiem zwiększanie drożności naczyń krwionośnych oraz obniżanie ciśnienia.
Jarmuż ma także adekwatności przeciwzapalne. Mogą one pomóc w zmniejszeniu niechcianych stanów zapalnych w organizmie. Ponadto, bogactwo witaminy C w jarmużu znacząco pomaga we wspieraniu układu odpornościowego. Jarmuż może też pomóc w ochronie przed chorobami serca. Związki zawarte w jarmużu obniżają bowiem poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, co zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Spożywanie jarmużu może więc uchronić przed wieloma poważnymi problemami zdrowotnymi.
Jarmuż kcal – co warto wiedzieć?
Jednym z głównych przymiotów jarmużu jest fakt, iż zawiera on kilka kilokalorii. W 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 40 kcal, dzięki czemu roślina ta jest rekomendowana dla osób szukających patentu na szybkie, a zarazem bezpieczne zrzucenie nadmiaru kilogramów. Spożywanie jarmużu sprzyja bowiem błyskawicznemu odchudzaniu. Eksperci z zakresu dietetyki zalecają, by jarmuż spożywać przynajmniej raz na tydzień. o ile jednak zależy Ci na diecie niskokalorycznej, która pomaga w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, to częstotliwość spożywania jarmużu powinna zostać znacząco zwiększona.
Spora część społeczeństwa nie wie, z czym nie łączyć jarmużu. W praktyce roślina ta może być łączona niemal ze wszystkim z wyjątkiem innych warzyw kapustnych. Jednym z najciekawszy patentów na smaczną i zdrową przekąskę z wykorzystaniem tej odmiany kapusty jest zrobienie koktajlu. Aby miał on wyjątkowy i niepowtarzalny smak, warto uatrakcyjnić go bananem oraz kiwi, a także sokami owocowymi.
Koktajl z jarmużu na odchudzanie
Składniki:
- 3 liście jarmużu;
- 1 kiwi;
- 1 banan;
- pół szklanki soku z winogron;
- pół szklanki mleka kokosowego;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Koktajl z jarmużu i banana jest banalny pod kątem przygotowania. Wystarczy bowiem opłukać jarmuż i oderwać od niego niechciane liście, a po umieszczeniu jarmużu w blenderze obligatoryjne jest dodanie bonusowych owoców. Oprócz banana oraz kiwi koktajle z jarmużu mogą być uatrakcyjniane również mlekiem kokosowym czy sokiem z winogron. Dzięki nim nabierze on jeszcze więcej walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Smoothie z jarmużem kapitalnie sprawdzi się u osób, które lubią niestandardowe i kreatywne połączenia warzywno-owocowe.
Sałatka z jarmużem
Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z jarmużu, ale nie masz żadnego dobrego pomysłu, to warto postawić na tradycyjne rozwiązania oraz przyrządzić prostą sałatkę. Pomimo iż jarmuż nie jest szczególnie popularnym dodatkiem do tego rodzaju potraw, to w praktyce może dodać jej jeszcze lepszego smaku i sprawić, iż zachwyci ona choćby najbardziej wyczulone kubki smakowe. Sałatka z jarmużem z pomidorami i serem feta będzie pełnowartościową przekąską, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 5 liści jarmużu;
- 10 dekagramów sera feta;
- 1 pomidor;
- garść pestek z dyni;
- pół łyżeczki ziół prowansalskich;
- oliwa (opcjonalnie);
- sól;
- pieprz.
Pierwszym krokiem podczas robienia sałatki musi być usunięcie twardych części z jarmużu. Kiedy liście jarmużu zostaną ich pozbawione oraz pokrojone, możliwe jest przygotowanie pomidorów oraz sera feta. Do wykonania sałatki warto skorzystać z pomidorków cherry, aczkolwiek można stosować również pełnowymiarowe pomidory. o ile zdecydujemy się na warzywa w standardowych rozmiarach, to należy precyzyjnie pokroić je w kostkę. Następnie trzeba pokruszyć fetę oraz wymieszać wszystkie składniki. Na koniec sałatkę przyprawia się solą oraz pieprzem. Osoby chcące dodać jej bonusowej estetyki oraz smaku mogą również zdecydować się na posypanie sałatki pestkami dyni.
Pesto z jarmużu
Składniki:
- 30 gramów liści jarmużu;
- 2 łyżki płatków migdałów;
- pół ząbka czosnku;
- 10 gramów parmezanu;
- 70 mililitrów oliwy;
- sól i pieprz.
Osoby uwielbiające fit potrawy, które świetnie smakują, a równocześnie nie są zbyt kaloryczne, powinny spróbować pesto z jarmużu. Spektrum jego walorów jest na tyle szerokie, iż świetnie sprawdzi się ono choćby u szczególnie wymagających osób. Aby przyrządzić dobre pesto, niezbędny będzie nie tylko jarmuż, ale również czosnek, migdały oraz parmezan. o ile lubisz wyraziste smaki, to do swojego pesto możesz również dodać oliwę. Co istotne, przyrządzenie tej potrawy jest banalnie proste i niezbyt czasochłonne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do wielu potraw bądź jako smaczna i zdrowa przekąska.
Przygotowując pesto z jarmużu, należy rozpocząć od opłukania głównego składnika pod wodą oraz oderwania miękkich listków od twardych łodyg. Kiedy jarmuż zostanie odpowiednio przygotowany, należy włożyć go do pojemnika rozdrabniacza. Następnym krokiem jest obranie czosnku oraz podprażenie płatków migdałów. Po ich dodaniu do jarmużu należy pokruszyć parmezan oraz dodać oliwę. Dla lepszego smaku niezbędne jest również umieszczenie w potrawie szczypty soli oraz pieprzu. Na sam koniec całą miksturę należy dokładnie zmiksować aż do momentu, kiedy jej konsystencja zacznie przypominać pesto.
Co istotne, pesto z jarmużem jest bardzo wszechstronne, albowiem świetnie pasuje do wielu potraw. Kapitalnie odnajdzie się zarówno w połączeniu z kalafiorem, jak i z makaronem czy daniami jajecznymi. Pesto z dodatkiem jarmużu fantastycznie komponuje się również z szeroko pojętym mięsem. Bardzo dobrze smakuje zwłaszcza z filetem z kurczaka.
Jeżeli nie wiesz, jak przyrządzać jarmuż, to nie musisz załamywać rąk. Dzięki tym przepisom wykonanie idealnej potrawy dla siebie będzie jak bułka z masłem.