23 przypadki wirusowego zapalenia wątroby typu A w Gorzowie Wlkp.

termedia.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: 123RF


Od wystąpienia w Gorzowie Wlkp. w grudniu ogniska żółtaczki pokarmowej do 12 marca sanepid zanotował 23 przypadki zakażenia. Liczba chorych nie rośnie lawinowo, ale sytuacja nie została jeszcze opanowana – poinformowała 13 marca lubuski wojewódzki inspektor sanitarny Dorota Konaszczuk.



Od grudnia w Gorzowie Wlkp. i w powiecie gorzowskim w niektórych przedszkolach i szkołach wystąpiły pojedyncze zachorowania na żółtaczkę pokarmową (WZW typu A). Do 25 lutego zanotowano 19 osób zakażonych. Od tego czasu doszły cztery kolejne.

- Sytuacja nie jest jeszcze do końca opanowana i przez cały czas apeluję, aby rodzice zdecydowali się na szczepienie dzieci, a osoby dorosłe z kontaktu również się szczepiły. Ostatnie notowane zakażenie u osoby dorosłej jest wynikiem kontaktu z młodzieżą – powiedziała Konaszczuk.

Dodała, że szczepienia są zalecane osobom z rodzin zakażonych i mogących mieć z nimi kontakt, np. w szkole czy pracy. Od momentu wykrycia ogniska choroby w mieście i pow. gorzowskim zaszczepiło się około 800 osób.

W piątek i sobotę (14 i 15 marca) po raz kolejny zostanie uruchomiony specjalny punkt sczepień na żółtaczkę pokarmową w Przychodni Familimed przy ul. Kosynierów Gdyńskich 54 w Gorzowie Wlkp. W piątek będzie on czynny od godz. 14.00 do 19.00, a w sobotę od 10.00 do 19.00.

Sanepid dostarcza także szczepionki na ten typ żółtaczki do gabinetów lekarzy rodzinnych mających pod opieką osoby z tzw. grupy ryzyka. Dla nich szczepionki są bezpłatne.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, nazywane chorobą brudnych rąk lub żółtaczką pokarmową, wywołuje wirus HAV. Choroba może przebiegać bezobjawowo, ale mogą jej towarzyszyć takie objawy, jak m.in. żółty odcień skóry, zmęczenie, ból brzucha czy nudności. Najczęściej przechodzi samoistnie. Okres inkubacji wirusa sięga choćby 60 dni. Z tego też powodu trudno gwałtownie zdiagnozować zakażenie.

Do zakażenia żółtaczką pokarmową dochodzi m.in. po kontakcie z chorym za pośrednictwem skażonej wody czy jedzenia. W celu uniknięcia zakażenia należy często i dokładnie myć ręce. Przed chorobą chroni także szczepienie.

Idź do oryginalnego materiału