Wprowadzenie antybiotyków do medycyny uratowało życie milionów ludzi. Dzięki nim choroby, które kiedyś wydawały się groźne, dziś traktowane są jak zwykłe infekcje.
Większość antybiotyków wydawana jest na receptę i są w stanie gwałtownie uporać się z naszymi dolegliwościami. Jednak zbyt częste ich zażywanie może powodować spadek odporności, jak i również leki te są dość drastycznym krokiem. Warto więc sięgnąć po naturalne środki.
Wiele z produktów trzymanych przez nas w kuchni działa jak antybiotyk. Regularne stosowanie nie tylko pomoże nam zwalczać bakterie, ale również pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Warto więc częściej sięgać po naturalne produkty.
1. Ocet jabłkowy
Ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i pomaga eliminować niektóre szczepy bakterii. Działa również jako środek dezynfekujący.
Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, szczególnie u osób zmagających się z cukrzycą. Reguluje poziom cholesterolu i znacznie przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób związanych z sercem. Może choćby ochronić przed rakiem!
2. Imbir
Lecznicze działanie imbiru zawdzięczamy substancjom jak gingerol i zinferon. Imbir działa rozgrzewająco, zabija bakterie i stymuluje nasz układ odpornościowy. Doskonale sprawdza się przy chorobach układu oddechowego i działa wykrztuśnie. Łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe oraz leczy przeziębienia.
3. Cebula
Zawarte w niej związki siarki niszczą infekcje skóry i przyspieszają leczenie ran czyraków, trądziku i oparzeń. Wspomaga również leczenie kaszlu, gorączki, zapalenia oskrzeli, zatok i przeziębienia.
Regularne spożywanie cebuli obniża ryzyko zawału serca, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Pomaga zapobiegać miażdżycy i reguluje poziom cholesterolu. Najlepiej spożywać na surowo, innym rozwiązaniem jest również wyciskanie soku i picie go z miodem lub cytryną.
4. Chrzan
Zachwycamy się egzotycznymi roślinami, zapominając o tym, jak wielki dar mamy tuż pod nosem. Chrzan potrafi zdziałać cuda! Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w przeziębieniach, oczyszcza z toksyn, obniża cholesterol i wspomaga leczenie trudno gojących się ran.
Chrzan również pomoże zapobiegać zaparciom, niszczy wolne rodniki, wyleczy kaszel i poprawi krążenie krwi. Szczególnie polecany osobom cierpiącym na anemię.
5. Kurkuma
Substancje zawarte w kurkumie, zwane kurkuminoidami, mają silne adekwatności przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Wspomaga odporność i ochroni nasze serce. Pomoże przy zaburzeniach trawienia, poprawi pracę wątroby i mózgu. Kurkuma również zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
6. Miód
Nie tylko jest antybiotykiem, ale również może być stosowany jako probiotyk, gdyż pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Ma bardzo silne działanie bakteriobójcze. Warto stosować go nie tylko w czasie przeziębień. Regularne spożywanie poprawi pracę serca, układu pokarmowego, a choćby nerwowego. Świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca miażdżycy i nadciśnienia.
7. Czosnek
Nie od dziś znane są wspaniałe adekwatności czosnku. Bakteriobójcze działanie zawdzięczamy alicynie, która niszczy paciorkowce, gronkowce i bakterie E.coli. Czosnek zwalcza niektóre dolegliwości skuteczniej, niż antybiotyk. Warto go stosować przy zatruciach pokarmowych, zakażeniach ropnych skóry, zapaleniu płuc, grypie, bólu gardła i wielu innych dolegliwościach bakteryjnych.
Stosowany regularnie poprawi krążenie krwi, obniży ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a choćby ochroni przed niektórymi nowotworami. Czosnek zdecydowanie korzystniej wpływa spożywany na surowo.
8. Olejek oregano
Cechuje się bardzo wysokim poziomem przeciwutleniaczy i doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami. Świetnie sprawdza się przy zwalczeniu infekcji i chroni przed pasożytami oraz drobnoustrojami. Zapobiega przeziębieniu i grypie, jak i również pomaga w ich leczeniu. Pozytywnie wpływa na dolegliwości trawienne i działa przeciwalergicznie.
9. Papryka habanero
Najostrzejsza papryka świata jest cennym antyoksydantem. Doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy i ma działanie przeciwbólowe, oczyszcza organizm i ochrania żołądek. Kapsaicyna zawarta w papryce pomaga również ograniczyć produkcję cholesterolu i przynosi pozytywne rezultaty w leczeniu raka.
10. Jeżówka
Również znana jako echinacea. Stosowana w leczeniu przeziębień i grypy, gdyż na niezwykłą zdolność do mieszczenia choćby najniebezpieczniejszych bakterii. Pomaga również na różnego rodzaju stany zapalne, ból gardła i zębów.