Zbliża się zima. Trzeba zadbać o odporność!

tetnoregionu.pl 2 godzin temu

Każdy wie, iż okres zimowy jest specyficzną próbą dla naszego układu odpornościowego. Niestety wiele osób zamiast cieszyć się urokami zimy, ten czas spędza na podcieraniu nosa. Dlatego dzisiaj przychodzę do was z radami, co warto wprowadzić, aby chronić się przed wirusami i bakteriami.

Moje dietetyczne motto brzmi „lepiej zapobiegać niż leczyć”, dlatego z chęcią podzielę się z wami moimi sposobami na to, jak poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego. Tak naprawdę na odporność pracujemy cały rok, jednak w tym szczególnym okresie zachęcam do wprowadzenia następujących rad:

  1. Pamiętaj o odpowiedniej podaży białka. Białko z pożywienia jest niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Odpowiednia podaż białka przekłada się na prawidłową produkcję przeciwciał walczących z zagrożeniami zewnętrznymi. Do źródeł białka zaliczamy: mięso, ryby, jaja, nabiał, rośliny nasiona roślin strączkowych.
  1. Nie pomijaj w diecie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Odpowiadają one za regulację stanu zapalnego oraz pomagają w prawidłowej reakcji immunologicznej. Najlepszymi źródłami kwasów omega 3 w żywności jest olej lniany, olej konopny, tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chipa, jaja.
  1. Wspieraj pracę przewodu pokarmowego poprzez żywność periodyczną i probiotyki. Każdy mój podopieczny wie, iż przewód pokarmowy jest sercem naszej odporności. To właśnie tam dochodzi do pierwszego kontaktu z patogenami zewnętrznymi.
  1. Zadbaj o odpowiednią ilość snu i odpoczynku. Prawidłowa regeneracja wzmacnia odporność oraz wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne.
  1. Wprowadź optymalny wysiłek fizyczny np. spacery. Dzięki czemu poprawisz między innymi funkcjonowanie układu krążenia, układu oddechowego, układu nerwowego i układu pokarmowego.
  1. Dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody, a w ciągu dnia pij dużo ciepłych napojów.
  1. Do herbaty dodawaj imbir, który ma adekwatności przeciwzapalne.
  1. Pamiętaj o ciepłych ubraniach, nie zapominaj o czapce i rękawiczkach oraz zwróć uwagę na to, aby chronić nerki przed zimnem.
  1. Zadbaj o odpowiednią podaż witamin i minerałów (warto rozważyć indywidualnie dobraną suplementację – w tym celu zapraszam na konsultację). Witaminy i minerały, które zasługują moim zdaniem na uwagę:

– witamina C – tej witaminy nie trzeba przedstawiać. Do jej naturalnych źródeł zaliczamy natkę pietruszki, dziką różę, acerolę, paprykę;

– witamina D3 – w okresie jesienno-zimowym jej suplementacja należy do niezbędnych;

– cynk – ma adekwatności immunomodulujące. Do jego źródeł zaliczamy: mięso, sery żółte, kaszę gryczaną, pestki dyni, ryż, nasiona słonecznika, jaja, ziarna sezamu;

– selen – moduluje on układ odpornościowy, a znaleźć go możemy w orzechach brazylijskich, jajach, łososiu;

  1. Rozważ wprowadzenie do diety ziół (pamiętaj o konsultacji ze specjalistą – zioła wchodzą w interakcję z lekami i powinny być dobierane indywidualnie). Moje ulubione zioła na okres jesienno-zimowy to czystek i andrographis. Dodatkowo na uwagę zasługuje czarny bez.

– czystek – jest to zioło o adekwatnościach przeciwbakteryjnych, przeciwwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. W okresie zimowym doskonale sprawdzają się ciepłe napary ziołowe;

– czarny bez – w formie syropu doskonale działa przeciwgrypowo;

– andrographis – pod postacią suplementu diety doskonale wspiera układ odpornościowy i oddechowy.

Oczywiście sposobów na poprawę odporności jest dużo więcej. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, iż zrównoważona dieta bogata w witaminy, minerały i różnego rodzaju prozdrowotne związki to fundament naszej odporności. Zapraszam do współpracy indywidualnej i doboru adekwatnego stylu życia do Twoich potrzeb.

Aleksandra Skowyra

Dietetyk Kliniczny

Idź do oryginalnego materiału