Zakwas buraczany do barszczu wigilijnego - przepis. Jak zrobić tradycyjny zakwas na barszcz czerwony? Wszystko w jednym poradniku
Zdjęcie: Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Jak go zrobić? / dziennik.pl / Marzena Sarniewicz
Zakwas z buraka to naturalny eliksir zdrowia! Jego regularne picie dostarcza organizmowi cennych składników, tj. żelazo, witamina C i bakterie probiotyczne. Jak go zrobić? Jak przygotować idealny zakwas buraczany na barszcz wigilijny? Ile soli dodać, by fermentacja przebiegła prawidłowo? Jak uniknąć pleśni i rozpoznać, czy zakwas się zepsuł? Uważaj na te szczegóły, wtedy zakwas wyjdzie zawsze!










![Szpitale w Olsztynie i Elblągu z nowoczesną ofertą dla pacjentów z chorobami układu krążenia [WIDEO]](https://static.olsztyn.com.pl/static/articles_photos/45/45537/6a27f2be38a45a8c35b5df27ef6e2945.jpg)





![840 zł może zostać w kieszeni. Ale większość Polaków nie ma pojęcia o tej uldze. Sprawdź, jak oszczędzić [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/11/Pieniadze.webp)