Poznaj kombuchę – napój o niezwykłych adekwatnościach

kulturalnemedia.pl 7 godzin temu

Kombucha to naturalny, lekko musujący napój o wyjątkowych adekwatnościach zdrowotnych i fascynującej historii. Poznaj jego tajemnice, dowiedz się, jak powstaje i dlaczego zdobywa coraz większą popularność na całym świecie!

Historia i pochodzenie

Historia kombuchy sięga 220 roku p.n.e. a jej miejsce pochodzenia to Chiny. Stamtąd też pochodzi jej pierwotna nazwa – herbata długowieczności. Znana była ze swoich leczniczych adekwatności a napar z niej miał na celu zwiększenie energii życiowej. Kombucha uzyskała swoją sławę w Japonii, gdzie pewien koreański lekarz o imieniu Kombu, przybył tam w celu uzdrowienia w tej chwili panującego cesarza. Władca zmagał się z przewlekłymi problemami żołądkowymi, a napar ten miał zakończyć jego doczesne zmagania.

Lekarz osiągnął sukces i cesarz wyzdrowiał a z wdzięczności nadał napojowi nazwę, która jest kombinacją nazwiska uzdrowiciela (Kombu) i słowa herbata (cha). Z czasem żołnierze, którzy osiągali wybitne wyniki w walce, jako nagrodę otrzymywali ten napar. Spożywanie go niosło pozytywne skutki zdrowotne, ale kombucha była również wykorzystywana czysto w celu symbolicznym. Po zdobyciu popularności w Chinach i Japonii, zwyczaj picia kombuchy zawitał także w innych krajach Azji Wschodniej, takich jak Korea i Indie. Później, przez szlak jedwabny, kombucha dotarła również na zachód.

Proces produkcji

Proces produkcji kombuchy rozpoczyna się od zaparzenia specjalnie wyselekcjonowanych mieszanek herbaty. Tworzy to bazę napoju. Następnie do naparu dodaje się cukier, który odpowiedzialny jest za umożliwienie procesu fermentacji. Kolejny krok to przelanie herbaty do zbiornika fermentacyjnego i dodanie zaczynu oraz SCOBY, który jest symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży. Proces fermentacji trwa dwa tygodnie. Podczas tego, w napoju wytwarza się alkohol, którego poziom następnie zanika, gdyż jest on pożywką dla bakterii. Na skutek fermentacji napój uzyskuje odpowiednie pH. Następnie do kombuchy dodawane są suszone kwiaty, sok, czy zioła. Krok ten zapewnia różnorodne walory smakowe. Później napój jest butelkowany i rozpoczyna się kolejny etap fermentacji, który trwa dwa tygodnie. Proces ten nadaje kombuchy wyrazisty smak oraz sprawia, iż staje się lekko musująca. Tak przygotowany napój jest gotowy do cieszenia się jego smakiem.

Właściwości zdrowotne

Kombucha zawiera wiele dobroczynnych adekwatności, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę C. W jej składzie znajdziemy także polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające i wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Obecność organicznych kwasów sprawia, iż kombucha wspomaga procesy trawienne i działa oczyszczająco na organizm. Znajdziemy w niej także cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii i drożdży kombucha może korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową, wspierając trawienie i wzmacniając odporność. Regularne spożywanie kombuchy może również wspomagać metabolizm i działać łagodząco w przypadku problemów żołądkowych, takich jak wzdęcia czy uczucie ciężkości.

Przeciwwskazania

Pomimo wielu dobroczynnych adekwatności, nie każdy powinien pić kombuchę. Ze względu na możliwość obecności niewielkiej ilości alkoholu, którą napój czasami zawiera, powinny go unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osobom z chorobami układu trawiennego, takimi jak wrzody żołądka czy dwunastnica, zaleca się ograniczenie picia kombuchy, gdyż zawiera ona niskie, kwasowe pH.

Idź do oryginalnego materiału