
Szynka wieprzowa EKO z Farm Roztocza to wyjątkowe mięso pochodzące z ekologicznych hodowli. Wolna od antybiotyków, hormonów i GMO, jest doskonałym wyborem dla osób ceniących zdrowie i ekologiczną produkcję. Charakteryzuje się delikatną teksturą i bogatym smakiem, który sprawia, iż jest idealna zarówno na zimno, jak i na ciepło. My zamieniliśmy ją w sos gulaszowy do placków. Sam placek potraktowaliśmy inaczej niż zwyczajowo, nie złożyliśmy go na pół, sos, śmietana i inne dodatki przykryły go z wierzchu, niczym ciepła pierzynka.
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej EKO Farmy Roztocza
- łyżka mąki pszennej EKO Adam Furgała
- papryka czerwona lub pomarańczowa EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
- 2 cebule EKO 2 szt. Adam Furgała
- koncentrat pomidorowy EKO Fabryka Deli
- sól, pieprz
- śmietana 18% EKO Zielony Stragan
- mini korniszony Buenata
- natka pietruszki lub lubczyku Powielin
- 5 dużych ziemniaków EKO odm. wysoko skrobiowa Powielin
- 1 jajko EKO Fabryka Deli
- 3 łyżki mąki orkiszowej Adam Furgała
- olej rzepakowy do smażenia Biosprawiedliwi
- opcjonalnie: drobne pieczarki EKO
Krok po kroku:
- Mięso pokrój w kostkę 2 x 2 cm posól je i oprósz mąką ze wszystkich stron.
- Wrzuć pokrojoną szynkę na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, przesmaż równomiernie.
- Pokrój warzywa w podobnej wielkości co mieso kawałki, dorzuć je następnie do mięsa. jeżeli lubisz dodaj pieczarki portobello – w tej potrawie najlepiej zagrają te najdrobniejsze, nie musisz ich wówczas kroić.
- Przerzuć zawartość patelni do rondelka z pokrywką, zalej wodą, by przykrywała wszystkie składniki. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
- Pozostaw na wolnym ogniu na 45 minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dosmacz solą i mieloną papryką.
- Gdy gulasz dochodzi, przygotuj placki – z tej ilości składników powinny wyjść dwa placki wielkości naleśnika. Zetrzyj ziemniaki na tarce, odciśnij – ale wodę z ziemniaków odstaw w miseczce na 5 min, by wytrąciła się skrobia niezbędna do placków.
- Po 5 minutach wylej płyn, a skrobię z dna miseczki dodaj do ziemniaków, wbij jedno jajko i dosyp mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż placki na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
- Rumiane, gorące placki ziemniaczane połóż na talerzu, przykryj warstwą sosu, śmietany i pokrojonymi korniszonami.









