Placek po zbójnicku

biobazar.org.pl 5 godzin temu

Szynka wieprzowa EKO z Farm Roztocza to wyjątkowe mięso pochodzące z ekologicznych hodowli. Wolna od antybiotyków, hormonów i GMO, jest doskonałym wyborem dla osób ceniących zdrowie i ekologiczną produkcję. Charakteryzuje się delikatną teksturą i bogatym smakiem, który sprawia, iż jest idealna zarówno na zimno, jak i na ciepło. My zamieniliśmy ją w sos gulaszowy do placków. Sam placek potraktowaliśmy inaczej niż zwyczajowo, nie złożyliśmy go na pół, sos, śmietana i inne dodatki przykryły go z wierzchu, niczym ciepła pierzynka.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej EKO Farmy Roztocza
  • łyżka mąki pszennej EKO Adam Furgała
  • papryka czerwona lub pomarańczowa EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
  • 2 cebule EKO 2 szt. Adam Furgała
  • koncentrat pomidorowy EKO Fabryka Deli
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% EKO Zielony Stragan
  • mini korniszony Buenata
  • natka pietruszki lub lubczyku Powielin
  • 5 dużych ziemniaków EKO odm. wysoko skrobiowa Powielin
  • 1 jajko EKO Fabryka Deli
  • 3 łyżki mąki orkiszowej Adam Furgała
  • olej rzepakowy do smażenia Biosprawiedliwi
  • opcjonalnie: drobne pieczarki EKO

Krok po kroku:

  1. Mięso pokrój w kostkę 2 x 2 cm posól je i oprósz mąką ze wszystkich stron.
  2. Wrzuć pokrojoną szynkę na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, przesmaż równomiernie.
  3. Pokrój warzywa w podobnej wielkości co mieso kawałki, dorzuć je następnie do mięsa. jeżeli lubisz dodaj pieczarki portobello – w tej potrawie najlepiej zagrają te najdrobniejsze, nie musisz ich wówczas kroić.
  4. Przerzuć zawartość patelni do rondelka z pokrywką, zalej wodą, by przykrywała wszystkie składniki. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
  5. Pozostaw na wolnym ogniu na 45 minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dosmacz solą i mieloną papryką.
  6. Gdy gulasz dochodzi, przygotuj placki – z tej ilości składników powinny wyjść dwa placki wielkości naleśnika. Zetrzyj ziemniaki na tarce, odciśnij – ale wodę z ziemniaków odstaw w miseczce na 5 min, by wytrąciła się skrobia niezbędna do placków.
  7. Po 5 minutach wylej płyn, a skrobię z dna miseczki dodaj do ziemniaków, wbij jedno jajko i dosyp mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem.
  8. Smaż placki na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
  9. Rumiane, gorące placki ziemniaczane połóż na talerzu, przykryj warstwą sosu, śmietany i pokrojonymi korniszonami.
Idź do oryginalnego materiału