Jesienią i zimą pijesz codziennie? Możesz tego pożałować. "Chemiczna mieszanka"

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Cytryna w herbacie to dla wielu osób obowiązkowy dodatek, szczególnie w chłodne dni. Wydaje się zdrowa, pełna witaminy C i naturalnych składników. Jednak naukowcy ostrzegają, iż ten popularny zwyczaj może nie być tak bezpieczny, jak ci się wydaje. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób ją spożywasz.
Cytryny, tak jak inne cytrusy, są dobrym źródłem witaminy C, ale też innych składników odżywczych (potasu, magnezu, fosforu, żelaza, błonnika). Zarówno owoc, jak i sam sok, dostarcza też duże ilości polifenoli i kwasów fenolowych. Wiele osób dodaje ją do herbaty, szczególnie jesienią i zimą, gdy chętniej i częściej sięgamy po ciepłe napary. Teoretycznie we wrzuceniu do napoju plasterka lub kilku nie ma niczego złego. Zwyczaj ten może jednak okazać się niebezpieczny dla zdrowia.

REKLAMA







Zobacz wideo Mateusz Damięcki zdradza, ile zarobił za pierwszy film. "Było wiele momentów, w których pieniędzy nie było"



Czy na cytrynach jest dużo pestycydów? Przeczytasz i przestaniesz wrzucać tak do herbaty
Na powierzchni cytryn, ale też innych owoców, np. pomarańczy, mogą znajdować się fungicydy i środki konserwujące, takie jak imazalil i tiabendazol, a także woski. Chronią one owoce przed pleśnią i uszkodzeniami w czasie transportu, dzięki nim też bardziej zachęcająco wyglądają na sklepowych półkach. Poza tym często pozostają też resztki pestycydów stosowanych w uprawach. To wszystko sprawia, iż skórki owoców mogą być "chemiczną mieszanką".
To nie tak, iż to najbardziej szkodliwy nawyk na świecie. Ale o ile codziennie pijesz kilka herbat i zawsze dodajesz cytrynę ze skórką, to może mieć wpływ na zdrowie
- ostrzega dietetyk Marcin Jackowiak.






Nie jest to przesada. W 2023 roku naukowcy z tureckiego Hitit University przebadali 100 próbek cytryn i ich soku na obecność 355 pestycydów.
Szesnaście różnych pozostałości wykryto w 43 proc. owoców cytryn, podczas gdy 57 próbek cytryn było wolnych od pestycydów. Przekroczenia dopuszczalnych poziomów odnotowano w 29 próbkach cytryn
- czytamy w podsumowaniu. Najczęściej wykrywanym pestycydem był chloropirafos metylowy (wycofany z użycia na terenie Unii Europejskiej), metamitron (środek chwastobójczy), buprofezyna, pyriproksyfen oraz malation (insektycydy). W tym samym roku badacze z Belgradu przyjrzeli się cytrysom i również oni wykryli, również przekraczające dopuszczalne poziomy, pozostałości m.in. imazalilu, azoksystrobiny i dimetomorfu (fungicydy). Co ważne, badacze nie wykryli żadnych pozostałości pestycydów w soku z cytryny.



Jak oczyścić cytryny z pestycydów? Wystarczy woda
Jak uniknąć robienia z herbaty szkodliwego koktajlu? Najprostszym rozwiązaniem jest używanie samego soku z cytryny i unikanie serwowania jej w plasterkach. jeżeli wolisz owoce w plasterkach, wybieraj takie z upraw ekologicznych. A przede wszystkim dokładnie myj owoce w ciepłej wodzie. Skórkę możesz też wyszorować szczoteczką i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Idź do oryginalnego materiału