Ten przepis znajdziesz w aplikacji CUKRZYCA.PL Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka mogą być świetną bazą do smacznych i zdrowych posiłków. W tym artykule pokażemy jak wykorzystać jesienne produkty, by komponować dania, które pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a przy tym są pełne smaku.
Poniżej zaproponowane posiłki znajdują się w aplikacji cukrzyca.pl, która jest pełna ciekawych i smacznych przepisów. Pomogą one kontrolować poziom glukozy we krwi.
1. Pieczywo z burakiem, fetą i słonecznikiem
burak 1 sztuka = 140 g ser feta 2 plastry = 40 g oliwa z oliwek 0,75 łyżki = 7 ml sól 1 szczypta pieprz czarny 1 szczypta słonecznik nasiona 1 łyżeczka = 5 g natka pietruszki 1 łyżeczka = 6 g chleb żytni razowy 1 kromka = 40 g Sposób przygotowania:
Buraka i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj z oliwą, przyprawami i nasionami słonecznika. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
2. Omlet z cukinią, cebulą oraz pieczywem
jaja kurze całe 1 sztuka = 50 g płatki owsiane 2,5 łyżki = 25 g sól 1 szczypta pieprz czarny 1 szczypta olej rzepakowy 0,5 łyżeczki = 2 ml cebula 0,25 sztuki = 30 g cukinia 0,33 sztuki = 99 g chleb żytni razowy 0,5 kromki = 20 g Sposób przygotowania:
Zblenduj jajko, płatki owsiane i przyprawy (w razie potrzeby dodaj wodę do uzyskania pożądanej konsystencji). Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej masę jajeczną i smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Omlet przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę: cebulę i cukinię. Podsmażone warzywa przełóż na omlet. Podawaj z pieczywem.
3. Ryż curry z kalafiorem i cukinią
ryż brązowy 0,25 szklanki = 45 g olej rzepakowy 0,75 łyżeczki = 3 ml mięso z piersi kurczaka bez skóry 1 porcja = 100 g cukinia 0,5 sztuki = 150 g kalafior 1 porcja = 200 g curry 0,25 łyżeczki kurkuma mielona 2 szczypty kmin rzymski (kumin) 2 szczypty sól 1 szczypta chili w proszku 1 szczypta mleczko kokosowe 5 łyżek = 50 ml woda 0,33 szklanki = 79 ml limonka 0,25 = 25 g Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany. Przed spożyciem przelej ryż na sicie gorącą wodą. W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię, różyczki kalafiora i przyprawy. Wlej mleczko kokosowe, wodę i duś do momentu, aż mięso będzie gotowe, a warzywa al dente (w razie potrzeby dodaj więcej wody). Danie przełóż do miski. Podawaj z limonką i ryżem.
4. Ryż z gruszką i cynamonem
ryż brązowy 3,5 łyżki = 35 g ser twarogowy chudy 3,5 plastry = 105 g erytrytol 1 łyżeczka = 5 g gruszka 0,5 sztuki = 85 g orzechy włoskie 3 sztuki = 12 g cynamon 0,25 łyżeczki Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany. Ryż wymieszaj z twarogiem i erytrytolem. Na wierzch dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, posiekane orzechy i cynamon.
5. Koktajl czeko-śliwka
śliwki bez pestek mrożone 0,5 porcji = 50 g kefir 0,75 szklanki = 187 ml kakao gorzkie 0,75 łyżki = 7 g pasta orzechowa 1 łyżeczka = 10 g otręby pszenne 1 łyżeczka = 2 g Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu). Uwaga! Przypominamy, że powyższe przepisy i ich wartości są odpowiednie dla osoby z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym 1600 kcal. Przy innych potrzebach te wartości mogą być inne!
Poznaj Cukrzyca.pl – aplikację, która ułatwi Ci zdrowe gotowanie! Znajdziesz tam smaczne i sezonowe przepisy idealne dla osób z cukrzycą. Proste w przygotowaniu dania pomogą Ci utrzymać stabilny poziom cukru, a jednocześnie cieszyć się pełnią jesiennych smaków. Odkryj kulinarną inspirację dostosowaną do Twoich potrzeb – z Cukrzyca.pl zdrowa dieta jest na wyciągnięcie ręki!
Ten przepis znajdziesz w aplikacji Cukrzyca.pl Pobierz ją za darmo już teraz i ułóż swój indywidualny plan diety! Literatura Kaur, B., Ranawana, V., Teh, A., & Henry, C. (2015). The impact of a low glycemic index (GI) breakfast and snack on daily blood glucose profiles and food intake in young Chinese adult males. Journal of Clinical & Translational Endocrinology , 2, 92 – 98. https://doi.org/10.1016/j.jcte.2015.05.002.