Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się próbować placuszków na słono? Dziś dajemy Ci taką możliwość i to w wersji fit! Przygotuj placuszki marchewkowe i szpinakowe z dodatkową porcją białka!
Składniki na placuszki marchewkowe:
- 100 g gotowanej marchewki
- 100 ml niearomatyzowanego mleka migdałowego
- 50 g płatków błyskawicznych
- 30 g bezsmakowego białka ryżowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- curry w proszku
Składniki do dekoracji:
- 200 g pieczarek
- 200 g ogórków
- 50 g rukoli
- posiekana zielona cebula
Składniki na placuszki szpinakowe:
- 100 g posiekanych liści szpinaku
- 100 ml niearomatyzowanego mleka migdałowego
- 50 g płatków błyskawicznych
- 30 g bezsmakowego białka ryżowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- curry w proszku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Przygotuj oddzielnie mieszankę szpinakową i marchewkową. W pierwszej kolejności zblenduj marchewki (wykonaj tę samą czynność w przypadku szpinaku) z mlekiem migdałowym. Następnie dodaj do mieszanki pozostałe składniki – płatki owsiane, białko ryżowe, ocet jabłkowy, sodę oczyszczoną, sól, curry i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj patelnię do naleśników i spryskaj ją oliwą z oliwek. Nałóż na patelnię 2 łyżki mieszanki (marchewkowej lub szpinakowej) i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki udekoruj świeżą rukolą, zieloną cebulką, ogórkami i grillowanymi pieczarkami. Mogą się sprawdzić również jako szybki obiad. Podaj je do stołu i smacznego!
Będzie nam bardzo miło, jeśli okaże się, że ten przepis na placuszki marchewkowe i szpinakowe przypadł Ci do gustu i również go wypróbujesz! A jeśli placuszki posmakowały,, wesprzyj nasz wpis poprzez udostępnienie.
DODAJ NOWY KOMENTARZ